Penta: Cupkův návrh prodeje Sazky je pochybný

Praha - Penta pokládá způsob, jakým chce insolvenční správce Sazky Josef Cupka řešit prodej loterijní společnosti, za pochybný a netransparentní. Podle mluvčího investiční skupiny Martina Danka proto Penta počká na detailní zveřejnění podmínek tendru a následně se rozhodne, jestli se prodeje zúčastní. Cupka reagoval na slova mluvčího Penty s tím, že nechce komentovat mediální útoky. Sazka je v konkurzu a podle Cupkova návrhu nepůjde do dražby, ale bude vypsáno výběrové řízení, v němž zájemci budou muset složit předem jistinu půl miliardy korun.

„Praktiky Cupky v úzké součinnosti s PPF a KKCG připomínají praktiky konkurzní mafie,“ prohlásil Danko. Pro příklad uvedl údajné znemožnění akcionářům Sazky (ČSTV) vykonávat akcionářská práva tím, že Cupka a jím najatý manažer Marek Biely vlastní klíče od trezoru, kde jsou uložené akcie, a brání akcionářům v přístupu k nim. Dansko se dále zmínil o údajně účelovém přístupu při přezkumu pohledávek, kdy Cupka zamítl téměř všechny významné pohledávky společnosti, které konkurují pohledávkám firem vlastněných finančními skupinami PPF a KKCG. Poukázal také na údajnou koordinaci sdělení pro média insolvečního správce s PR odděleními PPF a KKCG.

„Nerozumíme hysterické reakci ze strany Penty. Podmínky a způsob prodeje majetkové podstaty Sazky ještě nebyly kompletně zveřejněny, protože čekáme na rozhodnutí soudu, zda podmínky potvrdí,“ reagoval dnes Cupka. Mediální útoky nechává správce podle svých slov bez komentáře s tím, že nebudou mít vliv na jeho práci.

Lenka Tichá, mluvčí Sazky

„Sazka je zboží, které se kazí. Rychle se kazí. V případě aukce není žádná jistina, to znamená, že by se do ní mohl přihlásit kdokoli, kdo by potom nezaplatil kupní cenu. My bychom pak museli pokračovat dalším kolem a zbytečně by se celý proces protahoval. Stejně tak v případě výběrového řízení, kdyby byla kauce stanovena nižší.“

Prodej Sazky (zdroj: ČT24)

Cupka: Sazka bude prodána ve výběrovém řízení 

Věřitelský výbor Sazky schválil postup, podle kterého bude prodána loterijní firma novému majiteli. Sazka podle Cupky nepůjde do dražby, ale bude vypsáno výběrové řízení, v němž zájemci budou muset složit předem jistinu ve výši půl miliardy korun, jak ve čtvrtek informoval server Aktuálně.cz. Plán ještě musí formálně přijmout Městský soud v Praze.

„Dražba má spoustu úskalí a zdržovala by nás. Výběrové řízení je průhledné stejně jako dražba a dává možnost postupovat rychleji,“ uvedl ve čtvrtek Cupka. O Sazku se podle něj může ucházet kdokoliv, tedy nejen firmy z oboru.

Ovšem Danko argumentoval, že veřejná dražba je vzhledem k pochybnostem, které insolvenční proces Sazky provázejí, nejtransparentnějším řešením. Umožňuje totiž podle něj maximalizovat hodnotu konkurzní podstaty pro všechny věřitele a vylučuje jakékoliv pochybnosti týkající se možného zvýhodňování PPF a KKCG.

16:9
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek

Z bank, které Cupka oslovil kvůli skládání půlmiliardových jistin, vybral věřitelský výbor J&T. O vítězi výběrového řízení bude rozhodovat výhradně cena, jiné podmínky - s výjimkou těch, které vyžaduje insolvenční zákon - Cupka stanovovat nechce, právě proto, aby řízení bylo rychlé: „Nový majitel Sazky může být znám do čtyř, pěti, možná šesti týdnů.“

Penta: Cupka zvýhodňuje PPF a jeho partnery

Podle Danka je dražbu možné připravit a zorganizovat ve srovnatelném čase. Půlmiliardová jistina je prý naprosto bezprecedentní. „J&T je úzce propojená se skupinou PPF prostřednictvím spoluúčasti v Energetickém a průmyslovém holdingu. Vzniká tak důvodné podezření, že výběrové řízení bude vedené způsobem, který bude zvýhodňovat PPF,“ myslí si Danko. „Nemám žádný důvod komentovat prohlášení plné emocí, které není založeno na realitě,“ oponuje Dankovi mluvčí PPF Milan Tománek.

„Zákon nestanoví žádné podmínky, takže je to možné realizovat i formou výběrového řízení. Vysoká jistina není problém,“ dodává k celé kauze právník kanceláře Bird & Bird Ivan Sagál. Penta teď vyčkává a zvažuje, zda se vůbec do výběrového řízení přihlásí.

O Sazku se přetahují dva tábory silných investorů. Na jedné straně PPF a KKCG, které také ovládly věřitelský výbor, protože jim Sazka dluží nejvíc, na druhé straně investiční skupina Penta, majitel konkurenční loterijní firmy Fortuna. Penta už dříve nabídla 2,5 miliardy korun za loterijní část Sazky, Fortuna pak 3,5 miliardy korun za Sazku jako celek.

Do insolvence a následně do konkurzu spadla Sazka kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny. Následně věřitelský výbor schválil úvěrovou smlouvu o objemu celkově až 500 milionů korun, které slouží k zachování běžného chodu firmy. Půjčku se splatností dva roky poskytla společnost Moranda, kterou kontroluje skupina PPF miliardáře Petra Kellnera. 

Vydáno pod