Čínu zaplavilo padělané archivní víno z Bordeaux

Peking - Čína je nechvalně proslulá zejména falešnými „značkovými“ kabelkami a hodinkami. Podle agentury AFP však sama nyní bojuje proti záplavě padělaného archivního vína. Nepoctiví obchodníci těží z rostoucí žízně Číňanů po lahvích s mokem z proslulých vinic, které vnímají coby známku společenského postavení.

Čína nemá s průměrnou konzumací pouhého litru vína na osobu za rok nijak zvlášť dlouhou vinařskou tradici. Rychle se však dotahuje a očekává se, že by se do roku 2014 mohla stát šestým největším konzumentem vína na světě.

„Dobré víno ukazuje, že dotyčná osoba má vysoké společenské postavení,“ vysvětluje Wang Li, který v Pekingu chodí na lekce ochutnávání vína. „Slavná značka a vysoká cena - to jsou dva základní prvky pro vybírání vína,“ dodal. Svou roli navíc hraje i barva. Mezi víno pijící čínskou komunitou je na to bílé pohlíženo svrchu jako na něco, co pijí jen ženy.

Za absolutní špičku se považují vína z Francie. Loni se Čína a Hongkong staly největšími konzumenty vín z Bordeaux, kde během uplynulých tří let navíc čínští investoři koupili několik vinic. Mnoho bohatých Číňanů je ochotných utratit až 50 tisíc jüanů (více než 130 tisíc korun) za lahev Chateau Lafite Rothschild 1982 ze stejnojmenné bordeauxské vinice, která je v Číně nesmírně populární.

Čínští obchodníci s vínem
Zdroj: ISIFA/EPA/ALEX HOFFORD

Na tento lukrativní trh už ovšem naskočili padělatelé a francouzské víno se stalo jednou z hlavních obětí sílící čínské lásky k tomuto lahodnému moku. Padělky „jsou všude - od nejlevnějších po nejdražší“, řekl Romain Vandevoorde, šéf vinařské importní firmy Le Baron. „V Číně je víc lahví Lafite 82, než kolik jich bylo ve Francii vyrobeno. Takže skutečně musíte být velmi obezřetní, pokud na nějaké z nich v Číně narazíte,“ dodal.

Podle odborníků je težké odhadnout dopad padělků na čínský vinný sektor. Ceny za padělky sahají od 90 jüanů (asi 230 korun) až po 35 tisíc jüanů (více než 91 tisíc korun) za napodobeninu některého z výjimečných archivních vín.

Je libo Lafite, Laffite nebo Lafitte?

Padělky zaplňují i regály supermarketů a obchodů, kde kvůli nedostatku specializovaných vinoték většina Číňanů vína nakupuje. Mezi nimi se dají najít třeba lahve bordeauxského vína ředěného oslazenou vodou, uměle přibarveného a ochuceného, která se prodávají za přemrštěnou cenu. Varovným znamením je také nezvykle výhodná cena u dobrých archivních vín se zbrusu novými vinětami anebo jména s nesprávným pravopisem, například Laffite nebo Lafitte, což může v Číně projít bez povšimnutí.

16:9
Zdroj: ČT24/Sotheby\'s

Kopie dražších vín jsou pak mnohem dokonalejší a často jsou pro ně využívány originální lahve, s nimiž se v Číně čile obchoduje a dají se koupit například přes internet. Podvodníci je poté naplní méně kvalitním vínem anebo nějakou směsí levnějších vín.

Obchodníci s víny i zákazníci se snaží držet krok a učí se, jak padělky rozpoznat, ale trh s napodobeninami nadále kvete. Podle Wen Ana, který v Pekingu v roce 2004 založil kurzy ochutnávek Easescent a od té doby údajně vyškolil na 10 tisíc Číňanů, míní, že v boji proti padělatelům pomohou jen zasvěcení zákazníci. „Až budou Číňané schopní poznat rozdíl mezi dobrým a špatným vínem, pak nebudou kupovat padělky,“ uzavřel.