Čechy zachvátila zlatá horečka

Praha – Strach z návratu finanční krize se nevyhnul ani České republice. Češi tak hledají, kam investovat svoje peníze, aby neztratily hodnotu. Zlatá horečka, která zachvátila svět, se tak dotkla i tuzemského obyvatelstva a obchodníci hlásí rekordní tržby. Nejistota okolo dalšího vývoje světové ekonomiky totiž vyhnala cenu zlata nad 1 800 dolarů za trojskou unci a zájem neutichá ani tak.

Investoři nedůvěřují trhům ani vládám a ve velkém vyměňují peníze a akcie za zlato. V Česku se navíc ze zlatých slitků neplatí daň z přidané hodnoty. „Dříve jsme prodávali zhruba milion korun měsíčně, v současné době je to v desítkách milionů korun,“ popisuje nárůst zájmu obchodní ředitel České mincovny Thomasz Surdy. „V dobách, kdy ekonomické turbulence je vidět prakticky všude, věří, že toto je bezpečný přístav pro jejich peníze,“ dodává Surdy.

Ti, jejichž úspory nestačí na drahé zlaté cihly, nakupují i řetízky, prsteny a šperky. Vysoká cena kovu se totiž v hodnotě šperků zatím neodrazila. O to důležitější je design a práce šperkařů. „My konkrétně tu cenu nezvyšujeme - tu konečnou. Projevilo by se to až teprve, když by to zvýšení bylo dlouhodobé,“ vysvětluje ředitel JK Jewels Dušan Mlynarčík.

Rostoucí zájem lidí o zlato a šperky ale vytváří značný prostor pro podvodníky. Lidé by si proto měli dát pozor, aby nakupovali jen u prověřených obchodníků. Pokud si nejsou jistí, mohou se také obrátit na puncovní úřad.

Reportáž Jana Hreňa (zdroj: ČT24)

Přijde po strmém stoupání pád?

Za posledních deset let vzrostla cena zlata šestinásobně až na současné rekordní hodnoty. Po prudkých nárůstech často přichází pád. Podle analytiků to ale případ zlata nebude. Jeho cena sice občas kolísá, trend směrem nahoru je však nezadržitelný.

Analytik J&T Banky Pavel Ryska:

„Současná zejména dluhová situace a čím dál tím uvolněnější politika centrálních bank nahrávají tomu, že zlato by mohlo jít stále nahoru.“

Vydáno pod