Ruský rybářský průmysl skomírá, vládnou mu pytláci

Vladivostok – Ruský rybářský průmysl zažívá dvacet let po rozpadu Sovětského svazu krizi. Hlavním důvodem je špatné hospodaření a pytláci. Ryb v moři závratně ubývá. To se projevuje především v ekonomice přímořských oblastí Dálného východu, pro které je rybolov důležitým zdrojem obživy.

Aby na sebe loď s osmi rybáři na palubě vydělala, musí na moři většinou zůstat dva až tři dny. V Usurijském zálivu v Japonském moři je to ale čím dál těžší. Kvůli špatnému hospodaření a pytlákům se zásoby v ruských vodách vyčerpaly. „Když jsem v 86. roce končil námořní institut, bylo to prestižní. Mladí lidé se jen hrnuli. Dnes je moře netáhne. Je to těžká práce a prestiž je pryč,“ stěžuje si kapitán lodi Benjamin Gladkov.

Alexandr Ivankov:

„Letos jsme zničili už 59 kilometrů pytláckých sítí. Aby pytlák ulovil jednu rybu, jedenáct dalších přitom zabije.“

Rybolov v Rusku je navíc prosycen korupcí a byrokracií. Licence a povolenky jsou velmi drahé. Kambaly, tresky a makrely, které rybáři vytáhnou z moře, skončí na trhu ve Vladivostoku. Dražší druhy jako třeba obří kraby musí většina lovců vracet do moře. Po rozpadu Sovětského svazu stát rybářský průmysl zprivatizoval. Nyní mu nepatří jediná loď.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

„Stát moc nepomáhá. Dotace jsou zanedbatelné. Potřebujeme zásadní obnovu flotily,“ tvrdí ředitel Správy ruského rybářského průmyslu Alexandr Ivankov. Mezinárodní konkurence je navíc velká. Pokud zásoby ryb ještě klesnou, hrozí rybářům ekonomická katastrofa a přímořský kraj, který je na rybolovu závislý, čeká nejistá budoucnost. Rybářské přístavy, v nichž se to kdysi hemžilo aktivitou, chátrají a pustnou už nyní.

Vydáno pod