Japonské akcie rostly nejvíce za dva měsíce, Evropa navázala

Tokio - Právě začínající týden zahájily japonské akcie růstem a vykázaly nejvyšší denní růst za téměř dva měsíce. Za růstem trhu stála zpráva o výrazném zpomalení propadu japonské ekonomiky ve druhém čtvrtletí. Index Nikkei stoupl o 1,4 procenta na 9 086,41 bodu. Od dubna do června klesla japonská ekonomika ve srovnání s předchozím čtvrtletím kvůli škodám po březnovém zemětřesení o 0,3 procenta. Pokles však zpomalil a byl nižší, než se čekalo, díky pokračujícímu oživování výroby. Analytici očekávali v průměru snížení hrubého domácího produktu o 0,7 procenta po propadu o 0,9 procenta za leden až březen.

Navíc mírný pokles jenu pomohl předním japonským vývozcům. Rostly tak automobilky Toyota a Honda či výrobce elektroniky Sony. Téměř deset procent si připsal výrobce videoher Nintendo díky zprávě z médií, že tokijská akciová burza zvažuje převzetí burzy v Ósace. Spojení by podpořilo firmy, které mají akcie na obou burzách, protože by snížilo jejich náklady. Firma Nintendo, která se obchoduje v Ósace, také doufá, že by se mohla stát součástí indexu Nikkei 225.

Švýcarský frank na asijských trzích oslabil 

Naopak švýcarský frank v pondělí v Asii klesl o více než dvě procenta vůči dolaru a euru a propadl se nejníže za dva týdny. Trhy se obávají, že švýcarská centrální banka by mohla podniknout kroky proti růstu franku. Podle některých analytiků však tyto obavy z trhu brzy vyprchají a frank by opět mohl začít růst. Dolar díky páteční zprávě o maloobchodních tržbách rostl vůči jenu, avšak k euru oslabil. Euro by podle investorů mohlo v růstu pokračovat, pokud Německo zmírní svůj postoj vůči společným evropským eurobondům.

Pražské burze se dnes daří

Pražský akciový trh vstoupil do nového týdne pozitivně. Hlavní index PX si připsal 2,84 procenta na 1 016,8 bodu. S výjimkou Telefóniky posilovaly všechny emise. Akcie společnosti Telefónica oslabila o půl procenta na rovných 400 korun. V Praze si nejlépe vedli ti zástupci, kteří v minulém týdnu utržili nevětší ztráty.

Osmiprocentní zisk si tak připsala těžební NWR, která končila na 175 korunách, když během panických výprodejů v minulém týdnu bylo možné koupit její akcie i za 126 korun. Vůbec nejziskovější byl dnes developer Orco, který končil o téměř deset procent silnější na 162 korunách.

Pavol Mokoš z Patria Direct:

„Pražská burza v úvodu týdne maže část nedávných ztrát, když obchodování v Praze navazuje na růst asijských a evropských trhů poté, co japonská ekonomika ve druhém kvartále poklesla méně, než se čekalo.“

Za zprávu dne analytici a makléři označili nečekaně zveřejněné výsledky ČEZ.  „V případě energetického gigantu se tak jedná již o druhý únik značně citlivých dat,“ uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Dobré zprávy z Japonska ženou nahoru i Evropu

Západoevropské akcie zahájily nový týden růstem, a navázaly tak na zisky z konce předchozího týdne. Náladu na trhu podpořily nejnovější makroekonomické údaje, které obnovily naději, že globální ekonomika bude pokračovat v oživení. Dnešní náladu na trhu podpořila zpráva o vývoji japonské ekonomiky. 

Makléř
Zdroj: ČTK/AP Photo/Michael Probst

Panevropský index FTSEurofirst 300 zpevnil o 1,04 bodu a obchodní den uzavřel růstem o 0,11 procenta na hodnotě 969,25 bodu. Z fundamentálního pohledu se však podle analytiků v Evropě prakticky nic nezměnilo. Akcie zpevňují patrně díky celkovému zklidnění situace, po němž se stabilizovala většina trhů.

Zájem byl o akcie finského výrobce mobilních telefonů Nokia, a to díky spekulacím, že by se firma mohla stát cílem převzetí. Spekulacím nahrává zpráva, že společnost Google převezme za 12,5 miliardy dolarů výrobce bezdrátových přístrojů Motorola Mobility. „Fúze a akvizice jsou pro trh i pro důvěru příznivé,“ uvedla manažerka investiční společnosti Ashburton Veronika Pechlanerová. „My ale fanoušky Nokie nejsme, pořád jsou tam určité strukturální tlaky, jen kvůli dohadům o možném převzetí bychom (akcie Nokie) nenakupovali,“ dodala.