Google koupí firmu Motorola Mobility za 12,5 miliardy dolarů

Mountain View - Americký internetový gigant Google si pod svá křídla převezme amerického výrobce mobilních telefonů Motorola Mobility Holdings. Zaplatí za něj 12,5 miliardy dolarů (213 miliard korun) v hotovosti, tedy částku, za kterou by Česká republika hospodařila minimálně dva měsíce. Google tak chce posílit pozici svého operačního systému Android pro mobilní telefony a tablety. Motorola Mobility vznikla na počátku letošního roku oddělením od původní společnosti Motorola.

Transakce by se tak stala největší akvizicí v historii společnosti Google, která zaplatí za každou akcii Motorola Mobility 40 dolarů. Kupní cena tak zahrnuje více než 60procentní prémii k pátečnímu závěru akcií na burze. Jak uvedla agentura AP, finanční operace již byla schválena správními radami obou podniků.

Google koupí získá právo na výrobu vlastních chytrých telefonů, stejně jako Apple. „Google už v přímém střetu s Applem je. Jsou to každopádně největší konkurenti v tuhle chvíli, takže to je další fáze tohoto konkurenčního boje,“ říká šéfredaktor serveru Tyinternety.cz Vojtěch Bednář. Motorola byla totiž první výrobce mobilních telefonů v historii.

Google získá důležité patenty

„Myslím, že je to všechno o patentech. Google se snaží chránit Android,“ uvedl analytik Richard Windsor ze společnosti Nomura. „Motorola má některé důležité patenty, které se budou hodit,“ dodala Carolina Malinesiová z firmy Gartner.

Kdo se ale příliš neraduje, jsou výrobní partneři Googlu, tedy Samsung a HTC. Na poli takzvaných chytrých telefonů už jsou tři silní hráči s kompletní škálou služeb - Apple, společnost Microsoft, který úzce spolupracuje s Nokií, teď ještě Google s Motorolou. „Pro spotřebitele to znamená zvýšení konkurence, urychlování inovací, větší výběr a skvělé uživatelské zážitky,“ uvádí šéf Googlu Larry Page.

Sanjay K. Jha, šéf mobilní divize Motoroly:

„Tato transakce nabízí významnou hodnotu pro akcionáře a poskytuje atraktivní nové příležitosti pro naše zaměstnance, zákazníky a partnery po celém světě.“

Podle společnosti Google by transakce měla být završena koncem letošního či začátkem příštího roku. Dodala, že bude firmu Motorola Mobility provozovat jako samostatný podnik.

Google teď šlape už po dvou největších fenoménech současnosti - kromě Applu vyzval na souboj i sociální síť Facebook, a to svým projektem Google plus. Analytici teď čekají, že poslední chloubou Googlu bude nový představitel chytrých telefonů z řady Nexus nebo podobný tablet s operačním systémem Android. 

Motorola
Zdroj: ISIFA/EPA/LAURA RAUCH

Na počátku tohoto roku se Motorola po letech příprav oficiálně rozdělila na dva podniky, Motorola Mobility a Motorola Solutions. Motorola Mobility se soustředí na mobilní telefony a set-top boxy. Do Motorola Solutions firma vyčlenila své aktivity v oblasti policejních vysílaček a snímačů čárových kódů, které prodává podnikovým zákazníkům a vládě.