Sazka zůstává jedničkou loterijního trhu

Praha – Zhruba před měsícem přišla Sazka o svůj monopol na číselné loterie. Dominantní postavení na trhu se jí nicméně daří držet i dál. Stále si udržela tříčtvrtinový podíl sázejících. Noví hráči na loterijním trhu jsou přesto s tržbami spokojeni a chystají další hry. Slosovatelné by tak například do budoucna mohly být i účtenky ze supermarketů.

Už měsíc mají sázející na výběr ze tří loterií. K tradiční Sportce přibyla ještě Tipšestka a Fortuna Loto. Jak ale ukazují první statistiky, nová konkurence pozici zaběhnuté Sazky zatím příliš neohrožuje. I když z historických minim, na něž se tržby Sazky propadly na přelomu května a června, už nerostou takovým tempem, jako před několika týdny. „Na krátkodobé stagnaci se projevil spíš prázdninový režim a to, že lidé měli po výplatách, než nástup nových loterií,“ uvedla mluvčí nejstarší loterijní firmy v Česku Lenka Tichá.

Podle informací České televize v tradiční Sportce během týdne lidé prosázejí necelých 30 milionů. U Fortuny a jejího Lota je to 4,5 milionu a v Tipsportu přes dva miliony korun. „My odhadujeme, že každý týden si u nás vsadí padesát tisíc lidí,“ uvedl generální ředitel Tipsportu Petr Knybel. „Během jednoho měsíce máme asi 15 procent trhu, během roku, dvou, myslím, že budeme mít dvacet, třicet procent,“ prohlásil generální ředitel Fortuny Martin Illner.

Losování Sportky
Zdroj: ČT24

Loterií bude v Česku dál přibývat

Fortuna chce na podzim rozjet masivní mediální kampaň. To Tipsport by zase rád spustil ještě jednu loterii. Jak ale upozornily Lidové noviny, zatím má problém se získáním licence. „Je to loterie, kde Tipsport navrhuje slosovat účtenky ze supermarketů. Státní dozor ale v návrhu, jak by loterie měla probíhat, shledal určitou nespravedlnost,“ vysvětlil náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

Tipsport se ovšem nevzdává. Za svou novou loterii hodlá bojovat. „Já věřím, že nám nakonec bude dáno za pravdu, máme posudky z advokátních kanceláří, které říkají, že naše nová loterie je v souladu se zákonem,“ zdůraznil Knybel. V září by se navíc trh číselných loterií mohl rozrůst o dalšího hráče. Svou hru chce totiž i společnost Synot. A licenci na provozování loterie od misterství financí dostala také sázková kancelář Chance.

Loterijním trhem možná zamíchá i prodej Sazky

Rozhodující bude také další osud Sazky, kterou čeká prodej. Nový majitel pro firmu se bude hledat nejspíš ve výběrovém řízení. O firmu se mohou ucházet zájemci z branže, ale i z jiných oborů. Rozhodujícím kritériem přitom bude cena. „Nový majitel Sazky může být znám do čtyř, pěti, možná šesti týdnů,“ prohlásil minulý týden insolventní správce Sazky Josef Cupka.

Ani tváří v tvář prodeji Sazka nicméně nezahálí. Na září chystá spuštění nové verze rychlé hry Nové Keno. Navíc by počátkem října měla začít prodávat losy s názvem Pat a Mat.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)