Alkohol se asi začne ředit, líh je drahý

Ústí nad Labem - Dvě největší české likérky mají stále větší problémy s růstem cen potravinářského lihu. Jeho vstupní suroviny zdražily za poslední rok až o pětasedmdesát procent. Likérky proto začínají řešit, zda zdražit, najít jiné úspory, nebo dokonce snížit podíl alkoholu ve výrobcích. Podle mluvčího ústecké likérky Granette & Starorežná Josefa Vejlupka ceny lihu zřejmě dál porostou, a tak někteří výrobci opravdu začnou obsah alkoholu snižovat.

Na růst cen surovin si české likérky stěžují dlouhodobě. „Ten tlak je tu pořád a týká se mnoha vstupů. Ať už je to líh, skleněné obaly, energie, nebo kartonáž. Aktuálně ale žádnou úpravu cen neplánujeme,“ řekl mediální zástupce Stocku Plzeň Jiří Janoušek. Na konci července napsaly Hospodářské noviny, že Stock snížil v poslední době obsah alkoholu například v citrusovém fernetu z 30 na 27 procent a v božkovské Meruňce z 35 na 30 procent.

Podle Janouška jde ale jen o výjimky. „Je pravda, že v některých případech se podíl alkoholu mírně snížil, ale jsou nastavené limity, pod které jít nejde,“ dodal. Vodka nebo tuzemský rum musejí mít podle norem necelých osmatřicet procent alkoholu. „Žádné podobné snižování se teď nechystá a asi to ani dlouhodobě není řešení, nemůžeme z toho udělat limonádu,“ dodal Janoušek s tím, že například do receptury tradičního fernetu si nikdo nedovolí sáhnout.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Snižováním podílu alkoholu výrobci nejen šetří za suroviny, ale i na spotřební dani. Z litru čistého lihu musejí zaplatit asi 285 korun, rozdíl jednoho procenta alkoholu jim tedy na půllitrové láhvi ušetří asi korunu a půl. Tlak na redukci alkoholu dál zvyšují jeho rostoucí ceny. Redukci množství alkoholu se podle Vejlupka nevyhnou zejména menší likérky. „V současnosti není moc prostor pro růst cen tvrdého alkoholu, protože trend pomáhá spíš vínu. Výrobci proto asi vezmou část vyšších nákladů na svá bedra, ale asi budou i zdražovat,“ řekl. Ani Granette prý o zdražování zatím neuvažuje, protože už letos na jaře jednou ceny upravovala.