Polovina Čechů preferuje při placení v cizině hotovost

Praha - Zhruba polovina Čechů dává při placení v zahraničí přednost hotovosti před platebními kartami, ačkoliv platební kartu vlastní. Platby kartou v zahraničí jsou přitom zpravidla bezplatné, stejně jako u domácích transakcí.

Z průzkumu Raiffeisebank vyplývá, že bezhotovostní platbu služeb v zahraničí využívá jen necelá pětina lidí. Alespoň občas platí kartou 28 procent lidí. Zhruba pětina pak kartu nepoužívá vůbec. Nejvíce zdrženliví jsou při placení kartou lidé nad 45 let. Mladí lidé do 24 let ji naopak používají zcela běžně.

„Téměř polovina Čechů v zahraničí platící výhradně hotovostí je vzhledem k rozšíření karet a narůstajícímu objemu bezhotovostních plateb poměrně vysoké procento. Přitom karta je bezpečnější než hotovost a představuje ideální způsob placení v zahraničí. Pokud dojde k její ztrátě, krádeži nebo podezřelé transakci, není nic jednoduššího než kartu zablokovat,“ uvedla produktová manažerka Raiffeisenbank Věra Vajlíková Horská.

Majitelé karet by ovšem měli dbát na dodržování základních bezpečnostních zásad. Patří mezi ně například nenechávat kartu bez dohledu. Podle průzkumu však 18 procent lidí nechává při placení v restauraci obsluhu s kartou odejít. Nejméně opatrní jsou mladí lidé do 24 let, kteří se sice nebojí kartu používat, ale více než třetina z nich nechává kartu při placení bez dohledu.