Tablety Galaxy se mohou vrátit na pulty evropských obchodů

Londýn – Jihokorejská společnost Samsung může znovu prodávat své tablety Galaxy na evropském trhu. Z evropské sedmadvacítky jí nadále zůstane uzavřeno jen Německo. Rozhodl o tom soud v Düsseldorfu a zrušil tak předběžné opatření vydané na žádost americké společnosti Apple. Ta Samsung u soudu napadla s tím, že jeho tablety porušují její patentovou ochranu.

Soud v Düsseldorfu sdělil, že je diskutabilní, zda se jeho pravomoci vztahují i na zahraniční firmy, které působí mimo Německo. Zákaz prodeje tabletů Galaxy, který soud vydal minulý týden, proto nyní omezil pouze na společnost Samsung Electronics působící na německém trhu.

Další jednání, na kterém se bude rozhodovat o budoucností tabletů Galaxy na evropském trhu, se má konat 25. srpna. „Pokud Apple neuspěje, bude muset Samsungu uhradit značný balík škod, je to tedy potenciálně značně riskantní,“ upozornil právník se zaměřením na duševní vlastnictví Nathan Mattock.

Tablety Galaxy patří do kategorie takzvaných počítačových tabletů a nyní je považován za nejvážnější konkurenci pro iPad. Ten je na trhu asi rok a půl a prakticky hned se stal prodejním hitem. Apple jich zatím prodal kolem 30 milionů, což experti neočekávali.

Apple a další výrobci podobných zařízení se zvlášť v poslední době snaží tvrdě bránit své duševní vlastnictví, a to hlavně na těch trzích, které už začínají být nasycené. Odrážejí hlavně konkurenci softwarové platformy Android, za kterou stojí internetový obr Google. Na této platformě funguje i nový tablet Galaxy 10.1.

Android, který se na trhu mobilních aplikací objevil proti konkurenci až se zpožděním, je teď hlavním terčem nervózních rivalů. Rychle se totiž stává nejoblíbenější platformou pro takzvané chytré mobilní telefony, jimž se předpovídá velká budoucnost. Google je ale relativně bezbranný, protože k bezdrátovým zařízením vlastní jen hrstku patentů. Jeho starší konkurenti jich většinou mají bezpočet.