Temelín podstupuje zátěžové testy

Praha – V Temelíně se právě dokončují takzvané stress testy, tedy zátěžové prověrky, kterými po havárii v japonské Fukušimě musí projít všechny jaderné elektrárny v Evropské unii. Výsledky kontrol ze všech jaderných zařízení dostane Evropská komise do konce roku, zveřejnit by je měla v červnu.

Podle deníku The Independent mohlo za havárii v japonské Fukušimě primárně zemětřesení. S odvoláním na techniky elektrárny tak zpochybňuje verzi úřadů, že nejničivější dopad měla vlna tsunami. Katastrofa způsobila vysoké úniky radiace, odstartovala ale taky plošné evropské zátěžové analýzy.  

„Elektrárnu budeme přivádět do situací, které jsou skoro nepředstavitelné,“ přiblížila předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Ověřuje se hlavně odolnost vůči extrémním přírodním vlivům. Tedy co se stane, sejdou-li se zemětřesení s větrem o síle, kterou v Česku meteorologové ještě nenaměřili, nebo jestli bude chlazení zajištěno i v případě dlouhodobého výpadku proudu. 

Při mimořádných zátěžových kontrolách se zkoumá nejen projekt jako takový, ale i historické archivy nebo geologické posudky. Obsah stress testů však kritizují například nevládní organizace. „Některým jaderným velmocím se nelíbilo, že byly posuzovány některé lidské vlivy nebo teroristické zásahy,“ dodává Edvard Sequens ze Sdružení pro záchranu prostředí Calla. Mluvčí jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták však argumentuje, že mají tyto analýzy k dispozici, jsou však neveřejné.