Stabilita světové ekonomiky závisí na kooperaci Číny a USA

Peking - Stabilita světového hospodářství záleží na tom, zda Spojené státy a Čína najdou společnou řeč. Toto tvrzení dnes na úvod své oficiální návštěvy Číny uvedl americký viceprezident Joe Biden. Dodal, že blízký vztah s Čínou je pro USA klíčový. Biden se dnes v Pekingu setkal se svým protějškem Si Ťin-pchingem, který by se podle předpokladů měl v roce 2013 stát nástupcem prezidenta Chu Ťin-tchaa.

„Dovolil bych si tvrdit, že pro Spojené státy není při budování vzájemných vztahů důležitější vztah než ten s Čínou,“ zdůraznil Biden ještě před úvodním jednání se Sim, které se zřejmě bude točit především kolem ekonomických témat.

Právě okolo ekonomiky se bude točit pětidenní návštěva amerického představitele v Číně, přičemž na prvním místě stojí rostoucí zadluženost Spojených států. Čína je totiž největším zahraničním věřitelem USA, jelikož vlastní americké dluhopisy v hodnotě více než bilionu dolarů.

Jüan versus dolar
Zdroj: ČT24/Getty Images

Před pár týdny čínská státní média ostře kritizovala nedávné tahanice amerických politiků kolem zvýšení stropu pro další zadlužení USA, na němž se nakonec politici ve Washingtonu dohodli. S nevolí také sledovala, že poprvé v historii jedna ze tří hlavních ratingových agentur odebrala Spojeným státům nejvyšší hodnocení na stupni AAA.

Čínská média: USA jsou narkomanem, který nevydrží bez zadlužování

V minulých týdnech podle zpravodaje ČT v Číně Tomáše Etzlera psala čínská média o tom, že je Amerika „narkomanem, který je zvyklý žít na dluh“. Nyní se však po přistání Bidena jejich rétorika zmírnila a místní novináři píší, že Čína vítá návštěvu amerického viceprezidenta a dívá se na ni jako na ukázku dobré vůle Spojených států řešit problémy společně s Čínou.

Lidé v Číně navíc žádají tamní vládu, aby se spíše soustředila na četné problémy své země a neřešila fiskální politiku a utrácení Spojených států. Etzler dodává, že Číňané jsou proti skupování amerických dluhopisů.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Si Ťin-pching, čínský viceprezident:

„Domnívám se, že za nové situace mají Čína a Spojené státy ještě četnější společné zájmy a že na svých bedrech nesou ještě více společných závazků.“ 

Biden vytváří dobré vztahy s budoucími čínskými vůdci

„Jsem si naprosto jistý, že ekonomická stabilita světa spočívá nemalou měrou na spolupráci mezi USA a Čínou,“ prohlásil americký viceprezident. V Číně se Biden ocitl na pozvání čínského viceprezidenta v rámci snahy vlády prezidenta Baracka Obamy posílit vztahy s novou generací čínských vůdců. V jejím čele stojí podle všeho právě Si, jenž by se již příští rok měl stát generálním tajemníkem Komunistické strany Číny.

Na amerického viceprezidenta ještě v Číně čekají setkání s prezidentem Chuem a premiérem Wen Ťia-paem. Viceprezident Si kromě schůzky v Pekingu doprovodí Bidena do provincie S'-čchuan, která byla v roce 2008 postižena ničivým zemětřesením.