Dobrá zpráva pro velké firmy, Kalousek jim nebude danit dividendy

Praha – Resort financí uleví firmám zrušením daně z dividend. Dosud úřad navrhoval zachování daně z dividend s tím, že budou mít společnosti slevu na dani. Naopak na drobné podnikatele chystá ministerstvo financí snížení výdajových paušálů. Už totiž neplní svůj účel ulevit byznysmenům administrativně, ale zajišťují jim vyšší úlevy, než je třeba. V rozhovoru pro server Patria.cz to dnes uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Otázkou ale je, kdy ministr za daňovou reformu ve vládě začne bojovat. Server iDnes.cz totiž píše o tom, že ji Kalousek odmítá obhajovat dříve, než skončí úředník Ladislav Bátora nebo ministr školství Josef Dobeš. Odmítl i variantu, že by za sebe poslal na jednání svého náměstka. Spor by se mohl urovnat na jednání koaličních lídrů.

Zrušení daně z dividend původně navrhovaly i koaliční Věci veřejné. Takový krok ale způsobí výpadek ve státní pokladně zhruba v rozsahu devíti miliard korun. Podle Kalouska však nelze takto uvažovat o jednotlivých opatřeních, ale o daňové reformě jako celku. Nově navrhované opatření má navíc na státní finance podobný dopad jako původní varianta.

Miroslav Kalousek:

„V dodatku koaliční smlouvy se dohodlo, že vláda v rámci daňové reformy zruší daň z dividend. Ministerstvo financí původně navrhovalo jít cestou slevy na dani ve výši vyplacené dividendy, nicméně akceptovalo požadavek zaměstnavatelů v rámci sociálního dialogu na zrušení daně z dividend.“

Zatímco velké firmy jásají, drobní podnikatelé se obávají snižování výdajových paušálů. Podle ministra už totiž tyto paušály v Česku dosahují téměř nejvyšší úrovně v celé Evropě. Navíc prý přestaly plnit svůj původní účel. „Ten představoval snížení administrativních nákladů, nikoli úlevu na odvodové zátěži,“ tvrdí ministr. „V tuto chvíli chci otevřít diskusi, zda bychom se neměli zamyslet nad skutečností, že výběr daně od osob samostatně výdělečně činných je po sedmi měsících roku záporný, tj. že je nyní dotují ostatní poplatníci,“ dodává Kalousek.  

Daňová reforma = Růst daně ze mzdy, rušení paušálů nebo jednotné inkasní místo

Mimo jiné také ministerstvo navrhuje zrušení superhrubé mzdy se sazbou 15 procent. Nová sazba daně by měla být počítána z hrubé mzdy a činit 19 procent. Odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění nebudou realizovány jako dosud, ale daní z úhrnu mezd 32,5 procenta. Měly by také být zrušeny daňové výjimky včetně zvýhodnění stravenek, režijních jízdenek či odstupného a nahrazeny daňovým paušálem.

Dále by měly být zvýšeny platby pojistného na zdravotní pojištění u zaměstnanců o dvě procenta a sníženy sazby pojistného na sociální a zdravotní zabezpečení u podnikatelů. S daňovou reformou také nejspíš vznikne jednotné inkasní místo pro výběr daní a pojištění.

Pryč s Dobešem a Bátorou, daňová reforma až poté

„Daňovou reformu budu rád obhajovat ve vládě, jejíž všichni členové jsou připraveni nepřipustit, aby státní správa byla zneužívána k prezentaci extremistických názorů a aby státní úředník mohl urážet člena vlády,“ řekl ministr Kalousek. Jasně tak dal najevo, že se koaliční spory musejí vyřešit dříve, než za reformu začne ve vládě bojovat.