Česko zřejmě rozdá část emisních povolenek zdarma

Praha – Tři česká ministerstva došla k neformální dohodě, že budou usilovat o bezplatné udělení části emisních povolenek pro výrobce elektřiny v letech 2013 až 2020. O jejich kroku dnes informovala agentura Reuters s odvoláním na zdroj z vlády. Dosavadní plán vlády počítá se zpoplatněním při přidělování všech emisních povolenek.

Podle Reuters se ministerstva životního prostředí, průmyslu a financí dohodla, že využijí výjimky z pravidel Evropské unie pro toto období. Tímto krokem by změnila původní plán prodeje všech povolenek v aukci. „Tuto myšlenku opustili. Ministerstva se neformálně dohodla, že požádáme o výjimku,“ uvedl zdroj. Vláda podle zdroje rovněž neplánuje zdanění povolenek, na rozdíl od povolenek, které dostanou firmy zdarma v letošním a příštím roce.

V tomto období získají čeští výrobci elektřiny 108 milionů povolenek, tedy pokud plán projde. V roce 2013 se má jednat o 27 milionů a do roku 2020 pak klesne jejich počet na nulovou hodnotu.

Energetici společnosti ČEZ
Zdroj: ČT24/ČEZ

Povolenky poskytují energetickým firmám a dalším velkým producentům emisí právo vypouštět do atmosféry průmyslové plyny, přičemž jedna povolenka se rovná tuně emisí. Cena jedné povolenky se v současnosti na trhu pohybuje kolem 16 eur (v přepočtu zhruba 390 korun).