Českým vinařem číslo jedna je letos Miroslav Volařík z Mikulova

Praha – Letošní desátý ročník soutěže Makro Vinař roku má svého vítěze. Je jím Miroslav Volařík z Mikulova. Vítězné vinařství obhospodařuje celkem patnáct vinic o celkové rozloze 68 hektarů. Většina z nich leží na teplých svazích Pálavských vrchů na jihu Moravy. V nejužším finále se utkalo osm vinařství. Do soutěže letos vinaři přihlásili téměř 530 vzorků vín.

Druhé místo vybojovalo Vinařství Kosík z Tvrdonic. Bronzovou medaili pak získala firma Vinselekt Michlovský z Rakvic. Vína posuzoval mimo jiných i obchodník s vínem a nositel prestižního titulu Master of Wine John Avery z Velké Británie. Vedle něj to byli další dva degustátoři Elsie Pells z Jihoafrické republiky a Ralf Anselmann, který je držitelem titulu Vinař roku 2010 v Německu. Finálové komisi předsedal stejně jako loni jeden z nejuznávanějších českých sommeliérů Ivo Dvořák.

Ředitel soutěže Petr Marek:

„O výsledku rozhodla porota složená jak z tuzemských, tak ze světových degustátorských odborníků.“

Vyhlášena byla i cena za tradiční a přírodní postupy ve vinařství. Tu získal vinař Josef Abrle z Pavlova. Do Síně slávy českého a moravského vinařství byl uveden držitel letošního bronzu Miloš Michlovský z Rakvic.

V loňském ročníku uspěl Josef Valihrach z rodinného vinařství v Krumvíři na Břeclavsku, když obhájil předloňské prvenství. Organizátorem soutěže uznávané Ministerstvem zemědělství České republiky je Český archív vín. Podporuje ji také Vinařský fond ČR.

Reportáž Jany Horké a Michaely Polákové (zdroj: ČT24)