HP prodá výrobu PC a skoncuje s tablety

San Francisco – Spolu s výsledky hospodaření prezentoval největší výrobce počítačů na světě, americká společnost Hewlett-Packard (HP), velké změny ve struktuře firmy. Chystá se ukončit výrobu počítačových tabletů a chytrých telefonů, navíc do konce příštího roku plánuje prodat nebo oddělit do samostatné firmy výrobu osobních počítačů. Spolu s těmito kroky posílí také výrobu softwaru koupí společnosti Autonomy za zhruba deset miliard dolarů (171 miliard korun).

Změny by přitom patřily k nejvýraznějším změnám za celou 72letou historii firmy a odráží problémy, se kterými se nyní potýká výroba osobních počítačů a dalších přístrojů. Hewlett-Packard se tak přiblíží svému konkurentovi IBM, na jehož hlavní části příjmů se v současnosti podílí software a služby.

Do října HP zanechá výroby telefonů s operačním systémem WebOS a tabletů TouchPad, protože se mu nepodařilo přilákat dostatek zájemců. Stejně jako další výrobci nedokáže bojovat s konkurenčními produkty iPohne a iPad firmy Apple. TouchPad firma začala prodávat teprve v červenci a WebOS získala loňskou akvizicí firmy Palm.

Firma začala jako výrobce oscilátorů. Garáž, ve které ve čtyřicátých letech minulého století montovala první kousky, je považována za místo vzniku technologického centra Silicon Valley. „Je to asi překvapující zpráva, ale myslím si, že do budoucna se ukáže, že to bylo zřejmě správné rozhodnutí,“ myslí si šéfredaktor serveru Živě.cz David Polesný.

Richard Lee, specialista na investiční bankovnictví, Reuters

„Počítačová divize je největší z celé firmy - je zodpovědná za polovinu příjmů v loňském roce. Myslím, že firma chce jen akcionářům ukázat, odkud pochází většina jejich majetku.“

Prodávat PC se nevyplatí

Na trhu se přitom spekulace, že HP nemá zájem si nadále ponechat výrobu počítačů, objevily již před několika měsíci. Přestože výroba počítačů nyní tvoří hlavní část příjmů firmy, kvůli prudkému propadu cen počítačů a silné konkurenci je nejméně zisková a potýká se s pomalým růstem. Ve hře o budoucnost počítačové divize je odprodej jinému vlastníkovi či osamostatnění firmy.

I nadále pak HP hodlá prodávat servery a další vybavení firemním zákazníkům. Tyto aktivity sice nemají v současnosti tak vysoký podíl na celkových příjmech skupiny jako osobní počítače, mají však mnohem vyšší ziskovou marži. Firma si hodlá ponechat i výrobu tiskáren.

Práce na PC
Zdroj: ČT24

Firma svým rozhodnutím napodobila konkurenční IBM, která kdysi patřila mezi největší hráče na trhu osobních počítačů. V roce 2005 však výrobu počítačů prodala a místo toho se zaměřila na software a služby, které nemají tak vysoké náklady na práci a součástky jako počítačový hardware. Zatím není jasné, jak se nové kroky dotknou počtu zaměstnanců. HP má celosvětově více než 300 tisíc zaměstnanců.

Softwarovou divizi má posílit třetí největší akvizice v historii firmy - koupě společnosti Autonomy za zhruba deset miliard dolarů. „Na osobních počítačích firmy vydělávají stále méně. Trh se přenáší směrem k levnější výrobě, ke snižování nákladů a tradiční firmy, které si zakládají především na vysoké kvalitě a servisu, se zaměřují na trh serverů a dalších řešení, které přináší mnohem větší zisk,“ dodává odborník na telekomunikace Jan Lodl.

HP se do červených čísel ve čtvrtletí nedostal, chce tomu zabránit i příště

Během třetího fiskálního čtvrtletí vzrostl čistý zisk HP o devět procent na 1,93 miliardy dolarů, a to z loňských srovnatelných 1,77 miliardy. Příjmy se zvýšily o necelá dvě procenta na 31,2 miliardy dolarů. 

Hewlett-Packard
Zdroj: ISIFA/EPA/JOHN G. MABANGLO

Ovšem výrobce nepotěšil investory výhledem na další období, neboť ve čtvrtém čtvrtletí očekává očištěný zisk na akcii v rozmezí 1,12 až 1,16 dolaru. Analytici přitom původně počítali se ziskem až 1,32 dolaru na akcii. HP rovněž mírně snížil výhled příjmů na celý letošní rok na 127,2 miliardy až 127,6 miliardy dolarů z původních 129 miliard až 130 miliard. Analytici čekají příjmy ve výši 129,12 miliardy.