AAA Auto: levné akcie, ale vysoké tržby i zisk

Praha - Během prvního pololetí zvýšila skupina autobazarů AAA Auto tržby o 41,8 procenta na 130 milionů eur (zhruba 3,2 miliardy korun). Ve stejném období se pak konsolidovaný čistý zisk zvýšil o 37,7 procenta na 3,2 milionu eur. Akcie společnosti přitom na pražské burze již druhým týdnem bouřlivě reagují na turbulence na světových finančních trzích a obchodují se jen kolem zhruba dvaceti korun, přičemž kvůli hlubokým propadům s nimi bylo několikrát přerušeno obchodování.

„Konsolidované hospodářské výsledky ukazují silný růst provozní i finanční výkonnosti skupiny ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. Celkově dynamika výsledků potvrzuje oživení na spotřebitelském trhu ojetých vozů, který skupina AAA Auto zaznamenává od května loňského roku na obou trzích působení v České republice a na Slovensku,“ uvádí společnost.

Autobazary meziročně prodaly o 18,1 procenta více vozů, jejich počet tak v pololetí stoupl na 22 241 aut. Důvodem byl meziroční nárůst průměrné ceny za prodaný vůz v prvním pololetí o 22,1 procenta. Počet vozů prodaných na úvěr nebo leasing vzrostl ve druhém čtvrtletí na 42,4 procenta.

Autobazar
Zdroj: ČT24

O 28,9 procenta na 30,4 milionu eur pak meziročně vzrostl celkový hrubý zisk z prodejů. Hrubá zisková marže z prodejů ve druhém čtvrtletí vzrostla na úroveň 24,3 procenta, v prvním čtvrtletí činila 22,5 procenta. Provozní zisk (EBITDA) vzrostl meziročně o více než pětinu na 7,4 milionu eur.

V současnosti disponuje AAA Auto 23 pobočkami v ČR a na Slovensku. V září plánuje otevřít první centrum v Rusku u Moskvy. Zvažuje také návrat na maďarský trh.