Světové akcie navázaly na čtvrteční pokles, propadla i pražská burza

Londýn/Praha – Kvůli obavám ze zpomalení globálního ekonomického růstu navázaly dnes západoevropské akcie na čtvrteční propad a atakovaly nejnižší hodnoty za poslední dva roky. Britský index FTSE 100 odepsal během dneška procento, německý DAX ztratil přes dvě procenta. Pád evropských trhů táhly především banky. Vývoj na evropských trzích kopírovala i pražská burza, která uzavřela téměř o dvě procenta v minusu.

V současnosti žene banky dolů strach, že ekonomika by se mohla znovu propadnout do recese, a obavy o finanční zdraví některých regionálních bank v Evropě. Investoři zažili další černý pátek. „Vidíme ztráty, které jsme naposledy viděli na začátku roku 2009, respektive na konci roku 2008 po pádu investiční banky Lehmen Brothers,“ podotkl analytik Jan Bureš.

Panevropský index FTSEurofirst 300 dnes odepsal 15,4 bodu a den uzavřel slabší o 1,67 procenta na hodnotě 909,79 bodu. Od začátku měsíce už ztrácí asi 16 procent, a pokud se do konce srpna nic zásadního nezmění, bude mít index největší měsíční ztrátu od svého vzniku v roce 1999. Od začátku roku má indikátor ztrátu asi 19 procent.

Pražský trh zůstal v červených číslech

Pražská burza následovala své evropské kolegy a hlavní index PX ztratil téměř dvě procenta a uzavřel na hodnotě 988,4 bodu. Nejvíce ztrácela developerská společnost Orco, v závěru obchodování její akcie odepsaly 6,39 procenta. K největším propadlíkům trhu patřily také akcie majitele TV Nova CETV a stejně jako jinde v Evropě výrazně ztrácely také banky. V zelených číslech nakonec uzavřela jen Fortuna, jejíž akcie posílily o procento. „Světem začínají obcházet obavy z další možné bankovní krize a negativní sentiment investorů táhne dolů akciové trhy. Výjimkou dnes není ani pražská burza,“ uvedl Martin Oliva z Patria Direct.

I když během pátku pražský trh výrazně padal, za celý týden skončil v minusu jen nepatrně – o pouhé 0,03 procenta. V předchozím týdnu index PX ubral 9,5 procenta, o týden dříve více než sedm procent. Nejvíce rostoucí akcií tohoto týdne byla Fortuna, která posílila o 7,2 procenta na 101 korun. Naopak nejvíce klesajícím titulem byl KIT Digital s propadem o 8,9 procenta na 163 korun.

Ropa nejprve zlevňovala, pak ztráty umazala

Světové ceny ropy smazaly všechny dnešní počáteční ztráty, v nichž se americká lehká ropa propadla pod hranici 80 dolarů za barel, a odpoledne začaly prudce růst. K oživení jim dopomohl pokles kurzu dolaru a návrat amerických akciových trhů do kladných čísel. 

Cena americké WTI klesla dopoledne až na 79,17 dolaru, po 17. hodině však už získávala 70 centů a pohybovala se mírně nad 83 dolary za barel. Severomořská ropa Brent posílila o dva dolary na 109 dolarů za barel. WTI nicméně tento týden ztrácí stále asi tři procenta a od počátku měsíce 13 procent.

V posunování rekordů dál pokračuje zlato. Krátce po zahájení obchodování na americkém trhu vyskočilo na rekordní cenu 1 877 dolarů za unci.

Petr Žabža, makléř společnosti Patria Direct

„Současná situace je trošičku anomálie, protože kolísavost akciových trhů v posledních třech, čtyřech týdnech je opravdu extrémní. Z tohoto pohledu obava investorů, která je tlačí k bezpečným aktivům – zlato nebo stříbro –, je poplatná situaci a může se do určité míry korigovat.“

Howard Wheeldon, senior strategist BGC Partners

„Trhy nevidí potenciál k růstu, takže se víc soustředí na každý výkyv akcií. K tomu se přidává strach, neznalost a současný politický vývoj. Když dáte všechno tohle dohromady, investoři začnou panikařit.“