ČEZ zřejmě dostane skoro 78 milionů emisních povolenek zdarma

Praha – Energetická společnost ČEZ dostane v období 2013 až 2020 zhruba 77,6 milionu emisních povolenek zdarma. Uvedla to agentura Reuters, která se odvolává na návrh ministerstva životního prostředí. Návrh také předpokládá, že celkový počet povolenek, které budou v průběhu zmíněného období zdarma vydány všem výrobcům elektřiny v České republice, dosáhne 108,2 milionu.

Navrhovaný příděl pro ČEZ bere v úvahu akvizici Teplárny Trmice a také připravované převzetí firmy Energotrans. Ta vlastní elektrárnu v Mělníku a dodává teplo do Prahy.

Server Aktuálně.cz nedávno s odvoláním na studii Carbon Fat Cats britské nevládní organizace Sandbag napsal, že ČEZ má nadbytek emisních povolenek. Za poslední tři roky získal ČEZ podle loňské průměrné ceny povolenky navíc za zhruba dvě miliardy korun. ČEZ tvrdí, že přebytek povolenek vznikl díky tomu, že firma do ovzduší vypustila méně oxidu uhličitého. Podle zmíněné studie získal ČEZ za poslední tři roky navíc 6,7 milionu povolenek. Kromě České republiky je získal také například pro své podniky v Bulharsku či Polsku.

Martin Roman
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

Česká ministerstva životního prostředí, průmyslu a financí chtějí usilovat v Evropské unii o výjimku, která by jim umožnila rozdělit mezi lety 2013 a 2020 část emisních povolenek zdarma. Dosud se počítalo s tím, že za veškeré povolenky budou muset firmy po roce 2013 platit. Pokud plán projde, mohly by firmy dostat v roce 2013 27 milionů povolenek zdarma a do roku 2020 pak klesne jejich počet na nulovou hodnotu.

Povolenky poskytují energetickým firmám a dalším velkým producentům emisí právo vypouštět do atmosféry průmyslové plyny, přičemž jedna povolenka se rovná tuně emisí. Cena jedné povolenky se v současnosti na trhu pohybuje kolem 16 eur (v přepočtu zhruba 390 korun).