ČSTV dnes bude řešit odvolání Hušáka a prodej Sazky

Praha – Na dnešní valné hromadě Českého svazu tělesné výchovy bude podán návrh na odvolání Aleše Hušáka z čela představenstva loterijní společnosti Sazka. Akcionáři si totiž budou dnes volit nové členy dozorčího orgánu. Hušák tak zřejmě v Sazce ztratí poslední funkci. Na programu jednání bude ale také prodej Sazky. Sazka je od konce května v konkurzu. Insolvenční správce Josef Cupka již vyhlásil výběrové řízení.

Hlavním bodem programu hromady bude volba představenstva Sazky, jeho předsedy a místopředsedy. Stejný program byl již na programu předchozích dvou valných hromad, které se ale nekonaly. Ta první se neuskutečnila, protože se jí Hušák nemohl zúčastnit kvůli problémům s cestovními doklady. Před druhou někteří akcionáři neměli k dispozici své akcie.

„Myslím si, že nyní jsou vytvořeny všechny předpoklady pro to, aby se valná hromada uskutečnila. Akcionáři mají své akcie k dispozici,“ uvedl Pavel Kořan, šéf Českého svazu tělesné výchovy.

Insolvenční správce Josef Cupka Hušáka v červnu odvolal z funkce generálního ředitele, což ale Hušák neuznává. Cupkův tým rozjíždí činnost Sazky a očekává nárůst tržeb firmy, které v době vyhlášení konkurzu na přelomu května a června klesly na historické minimum.

Cupka v pátek vyhlásil výběrové řízení na prodej Sazky. O vítězi bude rozhodovat výhradně cena. Soutěže se může zúčastnit prakticky kdokoliv, kdo splní základní podmínky stanovené insolvenčním zákonem. Sazka je v konkurzu od konce května. Prodána bude ve veřejném výběrovém řízení jako celek jednou smlouvou.

Valná hromada Sazky o Hušákovi (zdroj: ČT24)

Hlavním kritériem bude nabídnutá suma. Soutěž je otevřená pro všechny, kdo složí půlmiliardovou jistinu. Dosud se o Sazku nejvíc přetahovaly duo KKCG a PPF a investiční skupina Penta. Sazka bude prý prodána velmi rychle. Již do dvou měsíců by měl být znám ten, kdo zkrachovalou společnost získá.

Do pěti týdnů od zahájení výběrového řízení musí zájemci, kteří složili jistinu, doručit insolvenčnímu správci závaznou finanční nabídku. Vítěz se ale stane definitivně novým majitelem Sazky až po získání souhlasu antimonopolního úřadu.

Odpoledne Sazka pořádá tiskovou konferenci k výsledkům valné hromady, prodeji společnosti, podzimní reklamní kampani firmy a vývoji tržeb po nástupu konkurence.