Češi za dálniční známku zaplatí 1 500 korun

Praha – Roční jízda po českých dálnicích osobním automobilem bude příští rok stát 1 500 korun, což je o 300 korun více než letos. Podle dnešní Mladé fornty Dnes, která informaci přinesla, má zdražení známek vynést až 700 milionů korun.

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) zvažoval, že známky zdraží o sto, dvě stě nebo tři sta korun. Ministerstvo dopravy nyní návrh posílá do vlády a s nejvyšší cenou počítá už i rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). „Na ministerstvu už jsme rozhodnuti,“ prohlásil ministr Dobeš.

Cena se zvýší po dvou letech. O kolik podraží kupony s platností kratší než rok, ministr ovšem neuvedl. Celkem mají Češi zaplatit za dálniční známky 3,6 miliardy korun. Lze však očekávat, že s vyšší cenou si někteří řidiči jejich nákup rozmyslí a dálnice budou buď objíždět, nebo po nich budou jezdit načerno.

Reportáž Jana Spilky a Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

Pavel Dobeš, ministr dopravy

„I s ohledem na diskusi o rozpočtu, kde v tuhle chvíli ministerstvo dopravy přichází o více než 30 procent těch finančních prostředků, musíme hledat jisté vlastně cesty a varianty, abychom dostáli těm jednotlivým opravám, údržbám, které musíme zajistit.“

Českým dálnicím by se pak mohli vyhýbat i cizinci. „Zdražení dálničních známek bude mít negativní vliv na cestování Slováků a Poláků do ČR. Jsou to jedni z nejpočetnějších, kteří k nám cestují. Jelikož tito lidé nemají peníze, budou se snažit zpoplatněné úseky objet,“ myslí si viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Jak vypadá cena známek v zahraničí?

I přes zdražení jsou známky v Česku v porovnání s ostatními zeměmi, kde fungují, poměrně levné. Levnější budou stále jen ve Švýcarsku a na Slovensku. Více pak zaplatí řidiči v Rakousku, Slovinsku a Maďarsku. O zpoplatnění dálnic už uvažuje i Německo, kde doposud řidiči za průjezd neplatí. Řidiči by ale neplatili mýto ani nekupovali dálniční známky, ale elektronické viněty. 

Označení mýta
Zdroj: ČT24

Chybějících 12 miliard korun v rozpočtu SFDI na příští rok se resort dopravy pokusí získat zdražením používání českých dálnic a rychlostních silnic. Dobeš si ale přesto nechává zadní vrátka. Kdyby se mu podařilo přesvědčit své kolegy ve vládě, aby mu do rozpočtu dopravní infrastruktury přisypali dvanáct až patnáct miliard, řidiče by ušetřil. Má na to ale už jen devět dní. „Jsou peníze v rozpočtech, které není třeba brát motoristům z kapsy. Bereme jim, kde můžeme, takže bychom byli rádi, kdyby se ty peníze našly někde jinde,“ tvrdí navíc mluvčí Ústředního automotoklubu ČR Igor Sirota.

Dražší dálniční známka a mýto přinesou v součtu zhruba 2,5 miliardy korun navíc. Při cenách českých dálnic je to zhruba pět kilometrů nové dálnice. Stát už dálniční známky na příští rok tiskne. Stejně jako letos na nich nebude uvedena cena. Podobně jako podraží roční kupon, budou řidiči platit více i za krátkodobé varianty dálniční známky. Cenu jízdy po dálnicích nyní posoudí ostatní ministři.

Vydáno pod