Sucha v USA nepřejí bavlně

Houston - Jih Spojených států letos postihla extrémní sucha a farmáři už nyní počítají škody. Kromě kukuřice bude také nedostatek bavlny, její americká produkce přitom tvoří pětinu světové produkce v hodnotě přes tři miliardy dolarů.

Přitom ještě minulý rok byla úroda bavlny v Texasu tak bohatá, že si například Joe Mueck musel postavit další silo. To teď zeje prázdnotou. Místo bílých polí mají letos farmáři jen oschlé rostliny a vyprahlé řady plné hlubokých prasklin. „Nás už by zachránilo jedině to, že by přišel hurikán a přinesl s sebou dost vlhka. Jinak to bude pohroma,“ dodává Mueck.

Danny Dunn, vlastník bavlníkových plantáží

„Už jsem zažil několik špatných roků, ale letos je to mnohem horší.“ 

Málo bavlny na jihu USA (zdroj: ČT24)

Ke zpracování se letos dostane méně než čtvrtina běžného objemu. Zhruba 32 tisíc farmářů z amerického jihu, kteří spravují bavlníková pole, trápí malé zásoby už od loňského listopadu. Zákazníci proto musí nakupovat květy z ciziny, což se výrazně prodraží. Ceny se na jaře vyšplhaly i na dva dolary za libru. „Kdybych měl nakupovat bavlnu za takové peníze, nechal bych toho a šel raději sázet do Las Vegas,“ říká vlastník bavlníkových plantáží Billy Roeglin. 

Světové trhy s bavlnou letos zažívají nebývalé výkyvy, proto se výhodný nákup dá předvídat jen těžko. Pokud se ceny udrží dlouhodobě vysoko, mohlo by podražit oblečení.