Zlato se blíží k dvoutisícové hranici

Praha – Cena zlata roste nepřetržitě už sedm týdnů. Podobná situace naposledy nastala na počátku osmdesátých let minulého století. Mnoho analytiků teď drahému kovu předpovídá pád, analytik X-Trade Brokers Jiří Tyleček však věří, že dosáhne bez větší újmy hodnoty dvou tisíc dolarů za trojskou unci.

„V posledních týdnech se globální ekonomická situace prudce zhoršila, trhy zažívají výprodeje, to znamená odtoky bilionů dolarů, a není mnoho bezpečných aktiv, kam by mohly naopak proudit, a jednou z variant je určitě zlato,“ vysvětluje Tyleček prudké nárůsty cen zlata. Významné korekce se však analytik neobává. Propad bude „spíš v desítkách než stovkách dolarů a při pohledu na ten parabolický nárůst zlata může ta korekce přijít prakticky kdykoliv“.

Jiří Tyleček:

„Já jsem jednoznačně optimistou a nesdílím názor, že zlato je bublina. Naopak si pokládám otázku, co by se muselo stát, aby šla cena zlata dlouhodobě dolů, což znamená vyřešení dluhové krize, nastartování ekonomického růstu – to nevidím v nejbližší době reálné, a proto ta hladina dvou tisíc dolarů, na kterou se teď čeká, by mohla padnout relativně rychle.“

Jde o zcela unikátní vývoj. Podobná situace na trzích nastala snad jen počátkem roku 1980, kdy zlato rostlo jedenáct týdnů v řadě. V jednom z těchto růstových týdnů dokonce ceny vyskočily o více než třetinu. Za poslední měsíc už cena zlata na rekord dosáhla devětkrát. Letošní srpen se tak pravděpodobně stane měsícem, ve kterém kov zdražoval nejvíce za posledních dvanáct let. Od začátku roku už zlato posílilo o třetinu až na hranici 1 895 dolarů za trojskou unci.

Lidé se ve velkém zbavují šperků

„Množství zlata, které vykupujeme, se za poslední tři měsíce zvýšilo o 25 až 40 procent. Každý den potřebujeme víc peněz, protože pořád zdražuje. Za co jsme před třemi měsíci zaplatili 1 000 dolarů, teď stojí 1 500 nebo 1 600,“ uvádí partner Diamond District Gold Buyers Dimitriy Nezhinskiy. Denně firma vyplatí sto tisíc dolarů lidem, kteří přicházejí šperky prodávat. „Slyšela jsem o ceně zlata. Sledovala jsem jí několik týdnů a dnes byla tak vysoko, že jsem přinesla šperky, co nenosím. Chtěla jsem vědět, jakou mají cenu,“ tvrdí zákaznice Ellen Weider. Zlato přitom není jediným kovem, který posiluje. Například cena stříbra se jen za minulý týden zvýšila o desetinu.