Evropská centrální banka stáhla nákup dluhopisů o třetinu

Frankfurt nad Mohanem – Minulý týden Evropská centrální banka (ECB) snížila nákupy státních dluhopisů na trhu o třetinu. Na dluhopisy tak vydala 14,3 miliardy eur (350 miliard korun). Už druhý týden tak pomáhala uklidnit situaci na finančních trzích. Svůj program nákupů dluhopisů zemí ohrožených dluhovou krizí obnovila před dvěma týdny v reakci na prudký růst výnosů italských a španělských dluhopisů.

Intervence centrální banky na trhu zatím fungují a výnosy desetiletých dluhopisů Španělska i Itálie v minulých dvou týdnech klesly z úrovně nad rizikovou hranicí šesti procent z počátku srpna na zhruba pět procent.

Kontroverzní program odkupu státních dluhopisů ECB zahájila loni v květnu v rámci snah eurozóny odvrátit dluhovou krizi a nakupovala hlavně řecké, irské a portugalské obligace. Na jaře však nákupy pozastavila a devatenáct týdnů nic nenakupovala. Díky nákupům z minulého týdne prolomila banka hranici sta miliard eur a nyní má v portfoliu obligace za 110,5 miliardy eur. Podle obchodníků se minulý týden nákupy soustředily na italské cenné papíry. Druhý srpnový týden tak ECB nakoupila za 22 miliard eur. Objem nákupů z minulého týdne byl třetí nejvyšší od zahájení celého programu.     

Odkupy dluhopisů se od počátku nelíbí německým členům vedení banky. Čtyřčlenná skupina vedená prezidentem Bundesbanky Jensem Weidmannem vystoupila i proti srpnovému obnovení nákupů. Kritici poukazují na to, že nákupy dluhopisů se ECB dostává na pole fiskální politiky, překračuje svůj mandát a ohrožuje tím svou nezávislost. Většina členů centrální banky však cítí povinnost zachránit euro za každou cenu.

Znak eura před budovou Evropské centrální banky
Zdroj: ČT24

Banku během několika měsíců zastoupí fond finanční stability

Šéfové zemí eurozóny se před měsícem dohodli, že ECB v odkupování státních dluhopisů nahradí Evropský fond finanční stability. Vlády slibují, že fond bude moci banku zastoupit během několika měsíců. Panují však obavy, že schvalování dohody v parlamentech se protáhne.