Nečas nepřipustí, aby senioři museli pro penze k bankomatům

Praha – Zavedení povinnosti vyplácení důchodů přes bankovní karty je podle premiéra Petra Nečase (ODS) vyloučené. Zkomplikovalo by to život mnoha seniorům a projekt by navíc dal monopol vyplácet 350 miliard korun ročně jedné vybrané bance. O změně ve vyplácení důchodů uvažuje ministerstvo práce a sociálních věcí.

Drábkův návrh se nelíbil ani opozici. Ministerstvo v reakci na kritiku už v pondělí uvedlo, že si bude možné donášku peněz za poplatek objednat. Starší ročníky či lidé upoutaní na lůžko navíc možná budou dostávat penze až do domu zdarma. Vše bude záviset na podmínkách veřejné soutěže. Pro osoby se zdravotním postižením bude zachována možnost hotovostní výplaty.

Petr Nečas:

„Tento projekt může dramatickým způsobem zkomplikovat život mnoha seniorům, a proto jeho realizaci nepřipustím.“

Cílem návrhu je ušetřit stamiliony na posílání složenek. Podle kritiků však může vedle omezení služeb státu projekt oslabit Českou poštu. Levice vládu podezírá, že tak chce podnik oslabit a privatizovat. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) už proto odpůrcům vzkázal, že jde o návrh, který je zatím ve fázi úvah a bude ještě záležitostí dlouhé odborné diskuse. „Je to horizont nejdříve druhého pololetí příštího roku,“ tvrdí ministr. Přes tzv. sociální kartu by se podle něj měly na základě dohod i v rámci koalice vyplácet nepojistné sociální dávky. „Co se týká případného dalšího rozšíření funkcí karty sociálních systémů, to je věc další diskuse,“ dodal.

Zatím však ministerstvo hledá banku, která by se měla o výplatu sociálních dávek prostřednictvím karty starat. Soutěž na důchody zatím resort nevypsal. Zájemci o provozování platebních karet pro sociální dávky se mohou hlásit do tendru do konce srpna. Díky projektu stát podle ministra ušetří až miliardu korun na poštovném za složenky, jimiž se peníze posílají v současnosti.