Reforma daní prošla i bez TOP 09

Praha – Vláda na svém dnešním zasedání schválila daňovou reformu. Stalo se tak i přes nepřítomnost ministrů za TOP 09, kteří za sebe poslali své náměstky. Ti ale nemohli o předloze hlasovat. Z návrhu vypadne rušení investičních pobídek, jak ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) avizoval už minulý týden. Naopak zůstávají pasáže omezující daňové výjimky a benefity, proti kterým se ohrazovaly Věci veřejné. Nejmenší vládní strana chtěla hlavně zachovat zvýhodnění stravenek a podle předsedy poslanců Víta Bárty se toho nehodlá vzdát. Resort financí mimo jiné navrhnul vytvořit jednotné inkasní místo nebo zrušit superhrubou mzdu. Změny by měly být platné od roku 2013. Proti některým změnám jsou odbory, zaměstnavatelé i opozice.

Věci veřejné měly k reformě daní mnoho výhrad. Částečně však úspěšné byly. Podle vicepremiérky Karolíny Peake (VV) jsou úspěchem jednotné odvody z hazardu ve výši 20 procent a osvobození drobných akcionářů od daní z dividend. Ještě ve sněmovně má být podle ní doladěna úprava podoby podpory zaměstnávání osob se zdravotním postižením. „Opravdu si nedovedeme představit, že by se zrušily stravenky, že by se zrušila ZTP podpora pro handicapované lidi a budeme se samozřejmě bavit o těch dalších daňových záležitostech,“ tvrdí ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).

Ministr financí ale považuje daňové zvýhodnění stravenek za diskriminaci a ustoupit Věcem veřejným nehodlá. „To by si možná Věci veřejné měly uvědomit, že diskriminují všechny ostatní, co ty stravenky nepoužívají,“ komentoval postoj nejmenší vládní strany šéf státní kasy Kalousek. Stravenky má navíc částečně nahradit zaměstnanecký výdajový paušál. Bude mít podobu daňové slevy, ale i daňového bonusu. „To znamená, že paušál bude moci uplatňovat i ten, který má tak nízký příjem, že neplatí žádné daně,“ řekl Nečas.

Věci veřejné se nevzdávají

Věci veřejné se však nevzdávají. „Já plně rozumím našim ministrům, že podpořili, řekněme, podvozek daňové reformy a že na půdě Poslanecké sněmovny je dost prostoru v jednotlivých čteních k tomu, aby se tato zásadní norma jaksi doprecizovala. A v tomto směru chci ujistit občany ČR v tom, že poslanci Věcí veřejných dále stojí za zachováním stravenek,“ uvedl Bárta po dnešním jednání.

Miroslav Kalousek o dnešním jednání:

„Celkový výsledek je velmi dobrý, já se k němu hlásím, hlásí se k němu TOP 09 jako ke koaličnímu návrhu.“

„To se mu to říká, když to nemusel odpracovat,“ reagoval Nečas na zprávu, že Kalousek schválení materiálu „přivítal“. Na dotaz, zda s Kalouskem konzultoval, odpověděl, že se baví pouze s těmi, kdo na jednání dojdou. Kdo chce kam, pomozme mu tam, uzavřel.   

Končí superhrubá mzda a poroste odvod na zdravotní pojištění

Vláda dnes dala souhlas ke zrušení konceptu superhrubé mzdy se sazbou 15 procent. Nová sazba daně by měla být počítána z hrubé mzdy a činit 19 procent. Odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění by neměly být podle návrhu realizovány jako dosud, ale daní z úhrnu mezd ve výši 32,5 procenta. Takové změny se Věcem veřejným naopak nezamlouvají. Proti dalšímu schválenému bodu vystoupily včera. Jde o zvýšení platby pojistného na zdravotní pojištění u zaměstnanců o dvě procenta a snížení sazby pojistného na sociální a zdravotní zabezpečení u podnikatelů. „Jednoznačně se dostaneme do situace, kdy o to hůře budeme naplňovat státní kasu, protože lidé nebudou nakupovat,“ vysvětluje postoj Věcí veřejných Bárta.

Odpor proti zvyšování zdravotního pojištění o dvě procenta rozladil kromě zbytku vlády i ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09). Peníze, které by tak stát vybral navíc, chtěl použít například na zvýšení platů lékařů. „Mě mrzí, že koaliční partner své názory - pokud jde o daňovou problematiku - velmi pružně mění a v minulosti se ty věci měnily několikrát, a to je pak velmi svízelné - ty věci připravovat,“ postěžoval si Heger.

Kolik vám daňová reforma ušetří?

Daňová reforma by měla podle propočtů ministerstva financí mírně snížit daňové zatížení. Většina lidí by měla podle výpočtů na reformě uspořit řádově stokoruny měsíčně. Bezdětný zaměstnanec, jehož superhrubá mzda včetně odvodů činí 30 tisíc korun, odvede státu o 279 korun méně. S rostoucí superhrubou mzdou se potom rozdíl zvyšuje. Pouze bezdětný zaměstnanec se superhrubou mzdou 10 tisíc korun zaplatí více, a to o 51 korun. V případě zaměstnance se dvěma dětmi a manželkou bez příjmů a superhrubou mzdou 30 tisíc korun odvede o zhruba 500 korun méně.

Investiční pobídky budou nadále fungovat

„Jsem velice rád, že naše nejdůležitější věc, a to jsou investiční pobídky, zůstane zachována,“ uvedl Kalousek s tím, že pro konkurenceschopnost ČR jsou investiční pobídky naprosto zásadní věcí. „Kdybychom neměli tyhle pobídky, tak by to byla katastrofa,“ řekl. „A co se týče stravenek, je tady ještě Poslanecká sněmovna a další prostory na jednání,“ řekl České televizi Hanák. Kalousek však již několikrát uvedl, že z tohoto bodu v žádném případě neustoupí.

Již dříve proti původnímu záměru resort financí v návrhu ve zmenšené míře u půjček na bydlení zachoval možnost odpočtu úroků z daňového základu. Částku podle svého dřívějšího vyjádření navrhne snížit na maximálních 80 tisíc korun ročně ze současných 300 tisíc. Původně neměl být odpočet možný vůbec. Ministerstvo rovněž nakonec navrhlo i zrušit daň z dividend. Původně úřad navrhoval zachování daně z dividend s tím, že firmy budou mít slevu na dani.

Zaměstnavatelé jsou spokojení, odbory mají mnoho výhrad a chystají protesty

„Ve druhé části daňové reformy je pro nás zásadní jednotné inkasní místo, které dává šanci na zjednodušení podnikatelského prostředí, placení daní, poplatků a pojistného. To si myslím, že je velmi dobrá věc a doufám, že to bude i racionálně finančně zhodnoceno,“ řekl ČT předseda Svazu průmyslu a obchodu ČR Jaroslav Hanák. Takový krok vlády se naopak nelíbí předsedovi Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslavu Zavadilovi. „Pokles buzerace je značný,“ uvedl však Kalousek s tím, že nyní budou lidé posílat peníze jen na jedno místo.

Odbory proto začínají připravovat rozsáhlé protesty. „Česká republika zažije velmi, velmi horký podzim,“ zdůraznil šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. „Tahle vláda by si zasloužila podstatně větší demonstrace, a větší odpor proti tomu, co se připravuje,“ dodal Zavadil.

České bankovky
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/Lidové noviny

Proti návrhu se ostře ohradila opozice

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že jeho strana pro návrhy ve sněmovně hlasovat nebude. „Pokud se objeví jakékoliv pozměňující návrhy, které půjdou proti snaze ministra financí Kalouska poškodit zaměstnance, poškodit ekonomiku – nepochybně takovéto pozměňující návrhy sociální demokraté podporovat budou,“ uvedl však vzápětí. „Sociální demokracie ten návrh pokládá za nespravedlivý, pokládá ho za krajně kontroverzní a pokládá tento návrh také za škodlivý pro stabilitu veřejného rozpočtu,“ vysvětlil. Kalouska pak vyzval, aby uvedl, kolik přesně stálo zavádění superhrubé mzdy. Současný ministr financí je totiž jejím původcem.

Za KSČM potom stínový ministr financí Jiří Dolejš připomněl, že se na reformě neshodla tripartita. „Ten výsledek nepodpoří růst, nezhojí příjmovou stránku státního rozpočtu, je pouze jistou kosmetickou úpravou, a pokud jde o zásahy do přímých daní, tak je úpravou sociálně velmi bolestivou,“ dodal.

Miroslav Kalousek na jednání vlády
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Drama se nakonec nekonalo

Původně se očekávalo dramatické jednání. Věci veřejné totiž začaly stupňovat výhrady, které proti reformě mají. Protestovaly nejen proti zrušení superhrubé mzdy nebo daňového zvýhodnění stravenek, ale výhrady měly i proti plánu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) zvýšit zdravotní pojištění pro zaměstnance. Na jednání navíc chyběli ministři z TOP 09, včetně Kalouska. Odmítli přijít, dokud nebude odvolán personální šéf ministerstva školství Ladislav Bátora. Náměstky za sebe sice poslali, ti ale nemají právo hlasovat. Bez souhlasu alespoň jednoho ministra Věcí veřejných tak dnes vládou nemohlo nic projít.

Vít Bárta:

„Politika zatím předváděná v koalici je plná silných gest a slov, která vedou k tomu, že potom šest ministrů vlády, v tomto případě TOP 09, místo toho,a by pracovali tak jako každý občan české vlády, tak sedí někde doma a nejsou na vládě a bohužel díky tomu na vládě ani nebylo dnes možné projednávat detail a kompromis takto zásadních norem.“

Kalousek sice vládě vzkázal, že může změny reformy odhlasovat i bez něj. Dnešní situaci však komplikoval fakt, že je hlasování o daňové reformě ošetřeno koaliční smlouvou. Odhlasováním zákonů se tak premiér Petr Nečas (ODS) může dostat do rozporu se smlouvu.

Daňovou reformu už měla vláda projednávat 10. srpna. Její projednávání však o dva týdny odložila, aby mohla návrhy prodiskutovat ještě s odbory a zaměstnavateli na tripartitě. Tripartita se však na změnách v daňové reformě nakonec nedohodla. Dnes bylo schvalování zásadních zákonů opět ohroženo, tentokrát kvůli bojkotu TOP 09. Vládní strany by podle občanských demokratů neměly hazardovat s budoucností koalice ve chvíli, kdy kabinet chystá návrh rozpočtu na příští rok a je před schvalováním klíčových reforem. Vláda musí zákon o rozpočtu sněmovně dodat k poslednímu září, Kalousek počítá, že bude během prvního měsíce nového školního roku na vládě diskutován nejméně dvakrát.