Španělsko má v plánu zavést ústavní limit pro státní dluh

Madrid – Španělsko plánuje do listopadových voleb vložit do ústavy článek, kterým stejně jako některé další evropské země zavede limit pro státní dluh. Za návrh vlády se postaví také opoziční Lidová strana a jeho přijetí pak prokáže, že země je odhodlána zajistit dlouhodobě udržitelné veřejné finance. O kroku vlády dnes v parlamentu informoval španělský premiér José Luis Zapatero.

„Smysl této iniciativy je v souladu s našimi dosavadními kroky. Plyne z ní závazek definitivně konsolidovat měnovou unii a je to krok k posílení důvěry ve střednědobou a dlouhodobou stabilitu španělské ekonomiky,“ prohlásil Zapatero podle agentury Reuters.

Socialistický lídr v parlamentu vysvětlil nový krátkodobý vládní plán úspor v rozsahu pěti miliard eur (122 miliard korun), který má pro letošní rok zajistit snížení rozpočtového deficitu na stanovenou úroveň šesti procent HDP z loňských 9,2 procenta. 

Vláda novými opatřeními reaguje rovněž na nedávný útok finančních trhů, v němž počátkem měsíce vzrostly výnosy státních dluhopisů Španělska a Itálie nad kritickou hranici šesti procent. Tento vývoj vyvolal obavy z šíření dluhové krize z malých okrajových zemí jako Řecko a Portugalsko na velké ekonomiky eurozóny. 

Podle Zapatera vláda v pátek schválí nové kroky ke stimulaci trhu práce. Míra nezaměstnanosti v zemi je více než dvojnásobkem průměru EU a práci nemá více než polovina mladých do 25 let.