Investiční pobídky mají stále naději

Praha – Sleva na dani související s investičními pobídkami firmám má naději zůstat v návrhu daňové reformy, jak po dnešním jednání ministrů financí Miroslava Kalouska a průmyslu a obchodu Martina Kocourka uvedl tiskový mluvčí ministerstva průmyslu Pavel Vlček. Zachování investičních pobídek podporují zaměstnavatelé i opoziční ČSSD.

Martin Kocourek, ministr průmyslu a obchodu 

„S ministrem financí jsme se dohodli na tom, že pokud bude zachována celková systémovost a logičnost změn zákona o dani z příjmu, je připraven akceptovat zachování institutu slev na dani pro systém investičních pobídek.“

Už v nedělním vydání pořadu ČT Otázky Václava Moravce Kalousek nevyloučil, že v návrhu daňové reformy ponechá slevu na dani související s investičními pobídkami firmám: „Umím si představit, že v tomto ustoupím a v oblasti investičních pobídek tam zůstane tato možnost. Důležité ale je, jak to bude administrováno a jak to bude používáno.“ Zároveň ale upozornil, že takový krok by byl nad rámec programového prohlášení vlády.

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara by zrušení podpory investičních pobídek bylo v současné ekonomické situaci velmi riskantní. Vedle toho podle něj svaz nesouhlasí rovněž se zrušením daňového zvýhodnění stravenek nebo vnitropodnikového stravování: „Většina návrhů v daňové reformě je ale jednoznačně pozitivních.“

Podle propočtů ministerstva financí by daňová reforma měla mírně snížit daňové zatížení. Většina lidí by měla podle výpočtů ministerstva na reformě uspořit řádově stokoruny měsíčně. Daňovou reformou by se ve středu měla na svém zasedání zabývat vláda.