Nestabilní vláda připravila Japonsko o vysoký rating

Tokio – Japonský rating klesl o jeden stupeň na Aa3. Ke snížení úvěrového hodnocení země na tři stupně od třetí nejvyšší známky AAA přistoupila agentura Moody's Investors Service. Důvodem je rostoucí zadlužování od poslední ekonomické recese a neustálé změny vlád, které brání uplatňovat dlouhodobější řešení ekonomických a fiskálních problémů. Výhled ale agentura ponechala stabilní. Analytici překvapení nejsou. Snížení ratingu očekávali. Ministr financí Jošihiko Noda jen ke snížení známky uvedl, že nedávná aukce státních dluhopisů dopadla dobře a žádnou změnu důvěry investorů neukázala.

Agentura Japonce upozornila na možnost snížení dosavadního hodnocení už v květnu. Tehdy tak chtěla upozornit na nedostatečné politické reakce na rostoucí zadlužení a na zhoršení vyhlídek ekonomického růstu po březnovém katastrofálním zemětřesení. Důvody pro zhoršené hodnocení byly podobné jako ty, jimiž konkurenční agentura Standard & Poor's zdůvodnila na počátku srpna krok, jímž poprvé v historii odebrala Spojeným státům prestižní rating AAA.

Moody's:

„Časté změny v administrativě během posledních pěti let bránily vládě přeměnit dlouhodobé hospodářské a fiskální strategie do účinných a trvalejších politických kroků.“

Nyní v zemi budou volit již šestého premiéra za posledních pět let. Nynější šéf japonské vlády Naoto Kan je kritizován za to, jak si jeho kabinet vedl po březnovém zemětřesení, ničivé vlně tsunami a při jaderné krizi.

Moody's snížila japonský rating v roce 2002, kdy jej srazila až na A2. Poté jej třikrát zvýšila, naposledy v květnu 2009. Nyní se v hodnocení agentura shoduje s konkurenční Standard & Poor's, která svůj rating snížila v lednu o stupeň na AA-minus. Shodně Japonsko hodnotí i třetí z velké trojky ratingových agentur Fitch Ratings.

Dnešní krok Moody's není pro analytiky žádným velkým překvapením. Nijak výrazněji na něj nereagovaly ani finanční trhy. Japonské akcie mírně oslabily, kurz jenu zůstal bez větší změny.

Šéf investiční společnosti Fukoku Capital Management Juuki Sakurai:

„Čekal jsem, že snížení ratingu nastane po volbě vedení Demokratické strany Japonska. Když se ale dívám na kandidáty, není mezi nimi zřejmě nikdo, kdo by se chtěl seriózně pustit do finanční reformy; proto se Moody's rozhodla vyjít s tím již nyní.“

Japonský veřejný dluh přesahuje dvojnásobek ročního výkonu ekonomiky a je nejvyšší v celém rozvinutém světě. Na schopnost země obsluhovat dluh to ale žádný vliv nemá, protože vláda financuje své schodky dluhopisy, které ochotně a masově skupují domácí investoři. Starosti však tamní ekonomice dělá rychle rostoucí jen. Vláda proto vyhlásila, že uvolní 100 miliard dolarů na půjčky, kterými podpoří domácí exportéry.