Boháči chtějí pomoct Francii na nohy, žádají vyšší daně

Paříž – Francouzští boháči šokovali prezidenta Nicolase Sarkozyho. Za francouzskou vládou totiž přišli s požadavkem, aby jim zvýšila daně. Chtějí tak přispět ke zlepšení finanční situace země. Movití Francouzi, včetně celebrit, už dokonce sepsali i petici. Zareagovali tak na prohlášení amerického miliardáře Warrena Buffeta, který vyzval americké zákonodárce ke zvýšení daní pro bohaté.

Celkem šestnáct vrcholových manažerů, podnikatelů a mimořádně bohatých lidí podepsalo petici, ve které se domáhají vytvoření speciálního příspěvku, který by státu odvedli. Fond by se zaměřil na bohaté, ale jen tak, aby vrchní vrstvy nepřiměl odejít z Francie do daňových rájů.

Sarkozy se už dříve nechal slyšet, že chystá zrušení některých daňových výjimek, ze kterých těží především bohatí. Tamní boháči však šli ještě dál. Vláda se totiž snaží získat pro rozpočet v příštím roce dalších pět až deset miliard eur (v přepočtu až 244 miliard korun), aby uklidnila obavy trhů o stav francouzských veřejných financí.

Prohlášení francouzských milionářů:

„Když deficit veřejných financí a vyhlídky na zhoršení státního dluhu ohrožují budoucnost Francie a Evropy a když vláda žádá po každém solidaritu, je nutné, abychom přispěli.“

Francouzi žádají vyšší daně (zdroj: ČT24)

Mezi podepsanými je například i dědička kosmetického impéria L'Oréal a šéf ropného gigantu Total. Členové rozpočtového výboru už spočítali, že mimořádná dvouprocentní daň pro lidi s ročními příjmy přesahujícími jeden milion eur by státnímu rozpočtu přinesla zhruba 300 milionů eur navíc. Týkala by se asi třiceti tisíc lidí.