Američané čím dál víc využívají v armádě roboty

Washington - Hlavní město Spojených států Washington hostí největší světovou konferenci zaměřující se na roboty. Nejnovější vynálezy tady představuje kolem 450 firem ze zhruba 30 zemí. Setkání sleduje i americká armáda - řada z výtvorů totiž bude možná v budoucnu vyslána do boje pod její vlajkou.

Například Firstlook je robot určený pro průzkum v budovách. Dokáže reagovat i na ruční povely. Váží pět liber a má na sobě čtyři kamery. Dokáže scházet nebo vycházet schody. „Můžete ho prostě poslat před sebe a čekat, co se stane,“ popsal Robert Moses, ředitel vládní a průmyslové divize iRobot. Při hromadné slevě bude stát 10 tisíc dolarů.

Roboti jsou pro armádu důležití, protože mohou zastupovat vojáky během riskantních misí. I proto celý průmysl rychle roste. Jeho hodnota se podle odhadů do sedmi let může vyšplhat až na 100 miliard dolarů. „Vojáci jsou ti, kteří dokáží svou práci udělat lépe, než kdokoliv jiný. Ale tohle jim dokáže velmi pomoci - je to jejich prodloužená ruka, která dosáhne, slyší a vidí tam, kam oni už ne,“ vysvětluje prezident Asociace bezpilotních robotů Michael Toscano. Na roboty mohou být připevněny třeba kamery nebo sady různých zbraní. Většina se vyrábí pro armádu, jejich výrobci ale nevylučují, že mohou být v budoucnu prospěšní i v normálním životě.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)