Švédský recept na důchodový systém? Motivace k práci

Stockholm – Celá Evropa přemýšlí, jak se vyrovnat se stárnutím populace a s tím související zátěží pro důchodový systém. Řada států proto oddaluje věk, ve kterém mají lidé na penzi nárok. Švédsko se naopak snaží lidi v důchodovém věku motivovat k práci.

Ve Švésku se do penze schodí v 65 letech. Lidé se v průměru dožívají 81 let. Na stát jsou tak důchodci odkázáni přibližně 16 let. Švédská vláda se proto snaží lidi v důchodovém věku motivovat, aby – pokud jim to zdraví dovolí – pracovali dál. Právo na práci má každý Švéd do 67 let. „Když se ve Švédsku rozhodnete nejít do penze okamžitě v 65 letech, nepřijdete o žádná práva důchodce. Navíc se vám vaše penze bude rok od roku zvyšovat. Stát na tom neprodělá, vy budete přece důchod čerpat po kratší dobu. Ten přírůstek je mezi sedmi a osmi procenty za každý rok, o který si odložíte důchodový věk,“ vysvětluje specialista na důchody Arne Paulsson.

Každý, kdo ve Švédsku pracuje, má k dispozici daňový odpočet. Pro důchodce jsou ale hned dva. „Rozhodl jsem se vrátit do práce, protože jsem si myslel, že mám co nabídnout. Dlouho jsem pracovat ve státních službách a moje zkušenosti a znalosti můžu dál využívat. Navíc jsem i zdravý, takže to je výhoda,“ říká jeden z řady pracujících důchodců, Bengt Sibbmark, který ze státní sféry odešel pracovat do asociace seniorů.

Švédské firmy ale myslí i na ty, kteří už na tom nejsou zdravotně tak dobře. Například Robert De Vlieger pracoval celý život v továrně. Práci u strojů už nezvládal. Firma pro něj hledala vhodné pracovní místo – a našla ho v oblasti vnitřní bezpečnosti. „Jel jsem do Bruselu na měsíční školení, kterým jsem nakonec prošel a stal jsem se řádným členem bezpečnostního týmu,“ raduje se De Vlieger.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)