Toyota a Ford vyvíjí společně hybrid

New York - Automobilky Toyota a Ford se spojily při vývoji hybridní technologie. Nový systém bude určen pro dodávky a terénní vozy. Obě společnosti by ho přitom měly ve svých modelech používat nejpozději v druhé polovině desetiletí.

Partnerství automobilek se netýká jen elektromotoru a systému jeho použití, ale také vývoje telefonního, internetového a zábavního vybavení vozidel. „Naše firmy teď začnou připravovat celou technologii. Počítáme, že vozy s ním nabídneme ve Spojených státech i dalších částech světa,“ říká viceprezident Toyota Motor Corporation Takeshi Uchiyamada. 

Obě automobilky dosud vyvíjely vlastní hybridní systémy. Problémem byla hlavně cena, která se pohybovala okolo 350 tisíc korun. Tato hodnota by se spoluprací měla významně snížit. 

Elektromobilní spojení Toyoty a Fordu (zdroj: ČT24)

I přes avizovanou spolupráci zůstanou firmy i nadále konkurenční. Společně budou vyvíjet výhradně hybridní pohon, ne vozidla. Od partnerství si firmy hodně slibují. „Kooperace pomůže oběma automobilkám splnit přísnější pravidla, která zavedly Spojené státy na spotřebu paliva,“ dodává Uchiyamada. 

Nové předpisy mají platit od roku 2017. Automobilky se ale musí přizpůsobovat už letos standardům, které Obamova administrativa oznámila dříve. Cílem je snížit závislost země na ropě. Do roku 2025 by měly Spojené státy ušetřit 12 miliard barelů.