Francouzská vláda plánuje větší zdanění bohatých

Paříž - Francouzská vláda hodlá v rámci snahy o snížení rozpočtového deficitu zavést mimořádnou daň pro lidi s vysokými příjmy. Uvedl to dnes francouzský premiér François Fillon v rámci prezentace nových úsporných opatření. Francie snížila odhad růstu ekonomiky a oznámila další úsporná opatření na letošní a příští rok v úhrnném objemu 12 miliard eur (zhruba 294 miliard korun). Zrušeny budou i některé daňové úlevy.

Vláda chce získat 200 milionů eur z mimořádné tříprocentní daně pro lidi s příjmy nad 500 000 eur (přes 12 milionů korun) ročně. Tato daň zůstane v platnosti, dokud Francie nedosáhne plánovaného snížení rozpočtového deficitu na tři procenta hrubého domácího produktu. Dodatečná úsporná opatření mají podle Fillona v příštím roce přinést celkem 11 miliard eur (téměř 270 miliard korun).

Ještě před dnešním rozhodnutím vystoupili francouzští boháči s požadavkem právě na zvýšení daní. Chtějí tak přispět ke zlepšení finanční situace země. V tomto duchu sepsali i petici. Zareagovali tak na prohlášení amerického miliardáře Warrena Buffeta, který vyzval americké zákonodárce ke zvýšení daní pro bohaté.

Francie snížila odhad růstu ekonomiky

Vláda nyní předpokládá, že francouzský HDP letos stoupne pouze o 1,75 procenta namísto dříve předpokládaných dvou procent. Odhad hospodářského růstu pro příští rok snížila rovněž na 1,75 procenta z předchozích 2,25 procenta.

„Snížení deficitu je nedotknutelný cíl,“ prohlásil Fillon na tiskové konferenci po jednání s prezidentem Nicolasem Sarkozym a ekonomickými ministry. „Je to ekonomická povinnost, ale i sociální závazek, protože země si věčně nemůže žít nad poměry,“ dodal.

Francois Fillon
Zdroj: ČT24

Podle současných plánů má být deficit pod třemi procenty HDP v roce 2013. Loni deficit činil 7,1 procenta a vláda slíbila, že letos jej sníží na 5,7 procenta. Změnit se má i daň z nemovitostí. Z celkových úspor 12 miliard eur, s nimiž se počítá na letošní a příští rok, připadá na letošek jedna miliarda. Ta má tvořit dodatečné příjmy. Na příští rok se počítá s dodatečnými příjmy deset miliard eur, zároveň jsou ale v plánu úspory na výdajích ve výši jedné miliardy eur.

„Je to nekompromisní plán, který Francii umožní zůstat v klidu,“ poznamenal Fillon. Vysoké dluhy ve vyspělých zemích jsou podle něj hlavní příčinou, proč teď zpomaluje globální ekonomika. „Naše země se musí svých závazků (ohledně deficitu) držet. Je to v zájmu všech Francouzů,“ podotkl premiér.

Nová opatření vznikala v rychlosti a Francie k nim částečně sáhla zřejmě i proto, aby ji nepotkal osud Spojených států a nepřišla o nejvyšší rating. To hrozilo mimo jiné proto kvůli kombinaci slabého růstu ekonomiky a příliš pomalého snižování deficitu.