Apple se otřásl: Steve Jobs končí

New York - Z čela společnosti Apple odchází Steve Jobs. Legenda Silicon Valley se loučí s postem výkonného ředitele firmy, kterou spoluzaložil před pětatřiceti lety v garáži. Okamžitě po oznámení rezignace klesly akcie firmy o sedm procent. Jobse, který se léčí z rakoviny slinivky břišní, nahradí na postu šéfa Tim Cook.

Někdo to předpovídal už dávno, jiní tomu do poslední chvíle nechtěli věřit. Pravdou je, že Steve Jobs, který byl s názvem Apple spjat jako s pupeční šňůrou, odchází z čela firmy. Nadále však zůstane v jejím představenstvu.

„Vždycky jsem říkal, že kdyby někdy přišel den, kdy bych již nemohl naplňovat očekávání jako šéf Applu, budete první, kterým dám vědět. Bohužel, ten den právě nadešel,“ stojí v krátkém dopise, jímž oznámil svou rezignaci.

Apple
Zdroj: ISIFA/EPA/EVERETT KENNEDY BROWN

Jobs se stáhl do ústraní už v lednu tohoto roku. Důvodem byly jeho vážné zdravotní problémy. V březnu se však ještě krátce ukázal při představení nejnovější verze tabletu iPad a následně se zúčastnil večeře, kterou pořádal prezident Spojených států Barack Obama.

Šéf sítě LinkedIn: Jobs je Michelangelo digitálního věku

„Je to Michelangelo digitálního věku. Když hovoří o firmě a jejích produktech, je to ten nejbystřejší člověk, jakého jsem kdy slyšel. On mluví tak, jako navrhuje výrobky: Jediným slovem neplýtvá,“ prohlásil o Jobsovi šéf sítě LinkedIn Jeff Weiner. „Některé z nejcennějších věcí, které jsem se v odvětví dosud naučil, jsem získal právě díky tomu, že jsem naslouchal Jobsovi, když mluvil na pódiu,“ dodal Weiner, a připomněl tak každoroční firemní akci, na které Apple představuje své novinky a plány.

Eric Schmidt, Jobsův kamarád a zároveň konkurent v jedné osobě z internetové společnosti Google uvedl, že Jobs je nejúspěšnějším ředitelem, jaké Amerika měla za posledních 25 let: „Unikátně zkombinoval dotek umělce s vizí inženýra, čímž vybudoval naprosto unikátní firmu.“ Apple se podle něj zařadil k vůdčím firmám v americké historii.

Art Levinson, člen správní rady, Apple

"Stevovy mimořádné vize a vůdčí schopnosti zachránily Apple a přivedly ho na pozici nejinovativnější a nejhodnotnější technologické společnosti světa… Bude firmě nadále poskytovat své unikátní náhledy, kreativitu a inspiraci.

Apple
Zdroj: Hufton + Crow/Isifa/Rex Features

„Chci říct investorům, aby nepanikařili a zůstali v klidu. Je to správná věc. Steve bude předseda představenstva a Cook je generální ředitel,“ okomentoval to finanční analytik Colin Gillis. 

Jobs předal správní radě společnosti Apple svou rezignaci ve středu a doporučil na své místo Cooka. „Investoři jsou s Timem Cookem velmi spokojeni,“ uvedla analytička Shannon Crossová ze společnosti Cross Research. „Tim při zastupování generálního ředitele ukázal, že Apple může nadále podávat mimořádně dobré výkony,“ dodala rada.

Jobsův krok nebyl bleskem z čistého nebe

Podle analytiků však nebyla Jobsova rezignace neočekávaná a na každodenní provoz podniku bude mít pouze malý vliv. „Spotřebitelé nekupují výrobky Applu, protože jsou od Steva Jobse. Kupují je, protože splňují jejich požadavky,“ upozornil podle internetového serveru BBC analytik Michael Gartenberg ze společnosti Gartner.

Miloš Čermák, komentátor Reflexu

„Když to řeknu s velkou nadsázkou a omluvou za rouhání, tak Apple přichází o svého Pána Boha. Apple bylo vždycky tak trochu náboženství.“

„Apple je jednou z nejlépe řízených firem světa, v jednom z nejnáročnějších odvětví. Má obrovské finanční zdroje. A pokud se dá něco očekávat, myslím, že Apple bude ještě silnější, než je teď,“ dodal analytik a ředitel společnosti Creative Strategies Tim Bajarin.

Jobs bojuje s rakovinou slinivky břišní. Už před dvěma lety mu byla transplantována játra. V posledních měsících se ale na veřejnost dostaly jeho fotky s velice pohublou tváří, což vyvolávalo otázky, zda bude schopen v práci v Apple pokračovat.

Steve Jobs změnil svět PC technologií 

  • Jobs bývá označován jako vizionář, který změnil svět, největší génius počítačové éry či technologický guru.
  • Jeho mocnou zbraní byla předvídavost, rád prosazoval vlastní pravidla. Především ale určoval trendy ve vývoji počítačového průmyslu a nevzhledné přístroje povýšil na stylové doplňky, bez kterých se neobejde žádný vyznavač moderního života. To potvrzují jeho slova: „Lidé často nevědí, co chtějí, dokud jim to neukážete.“
  • Firmu s vykousnutým jablkem v logu založil Jobs v roce 1976 se svým přítelem Stevem Wozniakem se záměrem postavit osobní počítač dostupný všem. O rok později se na trh dostal počítač Apple II, který zanedlouho udělal z desítek zaměstnanců firmy díky zaměstnaneckým akciím milionáře.
  • Apple má na trhu spotřební elektroniky za sebou řadu revolučních novinek. Od MP3 přehrávače iPod přes oblíbený telefon iPhone až po tablet iPad. 
  • Steve Jobs z firmy založené v kalifornské garáži vybudoval jednu z nejúspěšnějších společností světa s hodnotou značky odhadovanou na 153 miliard dolarů. Pod vedením Jobse se Apple stal loni největší technologickou společností podle tržní kapitalizace (330 miliard dolarů) a třetí nejdražší obchodní značkou světa po Google a IBM. Na začátku srpna se dokonce na pár hodin stal největší veřejně obchodovanou společností na světě