Sociální výbor posvětil exekuce na sociální dávky

Praha - Novelu zákona, která rozšíří možnost exekucí na sociální dávky, dnes odsouhlasil sociální výbor sněmovny. Nyní je možné postihnout tímto způsobem lidi pobírající rodičovský příspěvek a sociální příplatek. V případě, že novelu schválí sněmovna, Senát a podepíše prezident, bude možné uvalit exekuce i na příspěvek na živobytí ze systému dávek pomoci v hmotné nouzi.

I přes možnost obstavení dávky ji exekutoři nebudou moci odebrat celou. Budou muset dlužníkům a jejich rodinám ponechat částku rovnající se existenčnímu minimu. Dlužníci také budou moci předtím uzavřít dohodu o srážkách. Ta jim umožní stanovit si splátkový kalendář a dojednat si lepší podmínky.

Ivana Řápková

„Při současné právní úpravě jsou lidé pobírající sociální dávky prakticky nepostižitelní. Naším cílem je přivést je k odpovědnosti.“ 

Novelu zákona předložila poslankyně Ivana Řápková (ODS), která je známa svým nekompromisním přístupem vůči dlužníkům z řad příjemců sociálních dávek ještě z doby, kdy byla chomutovskou primátorkou.

Ivana Řápková
Zdroj: Tomáš Krist/isifa/Lidové noviny

Řada poslanců je zásadně proti

Mezi mnoha poslanci, kteří jsou členy výboru, vyvolal návrh novely odpor. „Může to postihnout kohokoliv, například tak, že onemocní nebo ztratí práci,“ uvedl poslanec Roman Sklenák (ČSSD) o lidech, kteří spadnou do systému hmotné nouze. Novela podle něj nahraje pouze exekutorům.

„Vy tady mluvíte o exekutorech, ale co mají dělat majitelé bytů, kteří mají ve svých domech lidi, kteří neplatí nájem,“ odporovala Řápková. Nejenom že musí majitelé podle ní udržovat nemovitost, ale musí ještě za dlužníky hradit jejich společné náklady. Další problémem je podle poslankyně přestupková činnost, kdy za určité přestupky proti veřejnému pořádku je možné uložit pouze pokutu. Ale tito lidé pokuty neplatí. „Oni jsou v hmotné nouzi a na jejich dávku nemůže nikdo sáhnout,“ dodala. I z toho důvodu spolu s další předkladatelkou Lenkou Kohoutovou (ODS) navrhuje možnost exekuce.