Cena zlata klesá, blíží se k 1 700 dolarům za unci

Londýn - Cena zlata se dnes propadla k hranici 1 700 dolarů za troyskou unci (31,1 gramu). Klesla tak již o více než 200 dolarů z úterního rekordního maxima nad 1 900 USD. Jde o největší pád od března 2008. Investoři totiž přesunují svou pozornost k rizikovějším aktivům. Rostly například ceny ropy či ceny evropských akcií. Podle odborníků ale jde o běžný výkyv a zlato začne do dvou měsíců znovu posilovat. Žlutý kov dlouhodobě zhodnocuje zhruba o třetinu ročně. Investiční specialista z GE Money Bank Milan Tomášek se domnívá, že pozitivní výhled může trvat i pět let.

Kolem poledne SELČ se cena zlata na promptním trhu snížila o 2,5 procenta na 1 707,09 dolaru za troyskou unci. Předtím klesla až na 1 702,44 dolaru. Z úterního rekordního maxima 1911,46 dolaru tak sestoupila již o více než deset procent.

K poklesu zájmu o zlato přispělo rozhodnutí komoditní burzy CME zvýšit obchodní marže s cílem snížit cenové výkyvy. Ve středu se cena zlata propadla o 4,3 procenta kvůli příznivým údajům o ekonomice Spojených států. Postihl ji tak nejprudší denní pokles od konce roku 2008.

Za předchozím růstem ceny žlutého kovu stálo snížení úvěrového ratingu Spojených států, spekulace o dalším uvolňování měnové politiky USA a obavy ohledně dluhové krize v eurozóně. Zlato je považováno za bezpečnou investici v období nejistoty.

Komentář obchodního ředitele Golden Gate Pavla Ryby:

„Růst zlata byl enormní a očekávali jsme mírnou korekci, ta se dostavila a je možné, že bude ještě nějakou dobu pokračovat,“ myslí si Ryba. Korekce podle něj může trvat zhruba šest týdnů přibližně až k 1 550 - 1 600 dolarů za troyskou unci, pak cena zlata opět poroste. Podle Ryby je téměř jisté, že hranice 2 000 dolarů bude překonána. „Zlato je bezpečným přístavem, představuje skutečnou diverzifikaci rizik pro investory v tom ohledu, že je to nějaká část finančních prostředků, které jsou vyjmuty z finančních trhů,“ domnívá se Ryba.

Vydáno pod