Němci obviňují Čínu z hladomoru v Africe

Mogadišo - Hlavní tvůrce německé politiky ve vztahu k Africe Günter Nooke tvrdí, že za hladomor bezmála 12 milionů Afričanů mohou spekulace s půdou. Jako viníka označil i Čínu, která skupuje pozemky v Africkém rohu a vypěstované plodiny údajně posílá do Číny. Kvůli tomu pak hladoví samotní Afričané. Peking se proti tomu ale tvrdě ohradil.

Jen za minulý rok investovala Čína v Africe přes 10 miliard dolarů. Staví tu silnice, letiště nebo financuje zemědělské projekty. Některé z nich se však nelíbí v Německu. „Například v Etiopii podezíráme zahraniční společnosti nebo některé státy, jako třeba Čínu, že ve velkém skupují tamní půdu a začínají na ní pěstovat pouze plodiny, které se dají dobře zpeněžit na globálním trhu. Zatímco místní zemědělci a obyvatelé hladoví,“ říká Nooke. 

Číňané obvinění odmítají

Čína se však proti jeho nařčení ohradila. „Ani jediné zrnko vypěstované v Africe jsme neposlali do Číny. Nákupy pozemků v oblasti Afrického rohu nepřispěly k pustošení ani hladomoru,“ uvedl mluvčí čínského ministerstva obchodu Šen Tan-jang. Podle něj naopak projekty pomáhají místním zemědělcům vypěstovat více potravin. 

Africký hladomor (zdroj: ČT24)

Na pomoc hladovějícím přislíbil Peking poslat dalších 443 milionů jüanů. „První dodávku zboží odešleme příští týden. Do Afriky dorazí nejpozději do konce září. Nabídli jsme pšenici, rýži, mouku a cukr. Prostřednictvím Rozvojového programu OSN pošleme peníze do čtyř afrických zemí,“ dodal Šen Tan-jang. 

Čína navíc není jedinou zemí, která se zajímá o africké bohatství. Půdu vlastní i arabské státy a ve velkém ji nakupují evropské a americké investiční společnosti. Kus patří i jednomu z nejbohatších mužů planety - saúdskoarabskému miliardáři Mohammedu Al Amoudimu.