USA chce mít přehled o příjmech Američanů z jiných zemí

New York - Američané žijící v cizině mají už jen týden na podání daňového přiznání. Konečným termínem je 31. srpen. Miliony Američanů to ale nedělají. Buď o své povinnosti vůbec nevědí, nebo se jim do ní nechce. Teď jim za to ale nově hrozí vysoké pokuty.

Američany dříve nikdo k odevzdávání daňového přiznání nenutil. Platit daně totiž musí jen lidé, kteří si za rok v cizině vydělali více než 90 tisíc dolarů. Odevzdat přiznání je však povinností každého. „Většina lidí nevěděla, že musí platit daně. Nežili ve Spojených státech a neměli tam taky žádný příjem. A daně v Kanadě platili poctivě,“ tvrdí právník Michael Greene.

Podobným případem je i univerzitní profesor Russ Hunt, který v Kanadě žije. Daňové přiznání v Americe neodevzdává už několik let. Vyhýbal se tak zbytečnému papírování. Navíc daně platí v Kanadě. Teď se ale situace mění¨.

Daňový poplatník z Kanady Russ Hunt:

„Musím teď zaplatit velké penále na americkém konzulátu a taky daně ze všech svých nemovitostí.“

Vláda si teď ale posvítí na všechny Američany na světě. Od roku 2013 totiž musí všechny zahraniční firmy ohlásit finančnímu úřadu každého Američana, který u nich pracuje. Vláda se tak chce vyhnout dalším daňovým únikům.

Reportáž Veroniky Hudečkové (zdroj: ČT24)