Warren Buffett pomůže Bank of America pěti miliardami

New York – Miliardář Warren Buffett se rozhodl podpořit největší americkou banku Bank of America. Její akcie totiž tento měsíc prudce klesají. Buffettova společnost Berkshire Hathaway tak do banky investuje pět miliard dolarů (84 miliard korun). Miliardář tak společnost podpoří podobně jako firmu Goldman Sachs v době finanční krize.

Na oplátku banka Buffettově firmě prodá prioritní akcie s dividendou šest procent. Berkshire také získá právo na koupi dalších akcií v příštích deseti letech za předem stanovenou cenu. Banka může kdykoliv odkoupit prioritní akcie zpátky s pětiprocentním ziskem.

Na rozdíl od Buffetta mají investoři z akcií Bank of America strach, protože společnost má stále problémové hypoteční úvěry za miliardy dolarů. V posledních týdnech obchodníci prodávali akcie z obavy, že bude banka potřebovat další kapitál, aby byla schopná vyrovnat se s případnými ztrátami a splnit nová pravidla pro výši bankovního kapitálu.

Po otevření trhu v reakci na zprávu stouply akcie Bank of America o 24 procent. Tento měsíc již akcie ztratily téměř třetinu své hodnoty a od počátku roku klesly o polovinu.

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)