Americké Delta Air Lines si u Boeingu objednaly sto letadel

New York – Letecká společnost Delta Air Lines plánuje nákup stovky letadel Boeing 737. Katalogová hodnota objednávky činí 8,5 miliardy dolarů (143,4 miliardy korun). Je však pravděpodobné, že bude závěrečná cena transakce nižší. Výrobci letadel totiž aerolinkám poskytují výrazné slevy.

Nová letadla Delta obdrží v letech 2013 až 2018. Létat by měla na domácích linkách. Nákup letadel je součástí plánu aerolinek na renovaci současné flotily. Zpráva tedy není novinkou. Delta uvedla, že zvažuje objednávku až 200 nových letadel s možnou opcí na nákup dalších 200, už v lednu. Nová letadla nahradí staré stroje, jako DC-9-50 Airbus A320, které Delta získala v roce 2008 při koupi Northwest Airlines, a letouny Boeing 757-200.

V současnosti má druhá největší letecká společnost na světě za United Continental Holdings více než 700 letadel. Průměrný věk letadel Delty teď činí 16 let. Věk novějších letadel je sice necelé dva roky, letadla DC-9 však jsou ze 70. let minulého století a patří k nejstarším komerčním letadlům, které v současnosti americké aerolinky provozují.

Novější letouny nabízejí pohodlnější cestování, včetně prostornější kabiny, méně hluku a více místa v zavazadlovém prostoru nad hlavami cestujících. Mají však své výhody i pro dopravce, protože jsou efektivnější, vyžadují méně údržby a spálí méně paliva. Delta odhaduje, že nová letadla sníží její náklady na údržbu a palivo o 15 až 20 procent.

Boeing má z objednávky radost. Minulý měsíc totiž ztratil pozici exkluzivního dodavatele pro American Airlines. Aerolinky oznámily, že rozdělí svoji obrovskou objednávku na 460 letadel, která je zatím nejvyšší v historii letectví, mezi Boeing a Airbus. Od Boeingu koupí 200 letadel a od Airbusu 260 letadel.

Vydáno pod