V Lednici soutěží ledová a slámová vína z celého světa

Praha – Dnes startuje IceWine du Monde, první mezinárodní soutěž ledových a slámových vín. Potrvá až do neděle, a to příznačně v lednicko-valtickém areálu na Břeclavsku. Profesionální degustátoři z Česka, Slovenska, Rakouska a Francie posoudí 83 vzorků ze 41 zemí. Součástí programu bude také Open Air Festival, který nabídne kulinářské speciality i zábavný program. Vstup na festival je zdarma. Více informací o festivalu zde.

Česko získalo na soutěž patent, Francie ostrouhala

Česko předběhlo Francii v získání trvalého patentu pro tuto soutěž – a je teď jedinou zemí na světě, která ji může oficiálně pořádat. „Nikdo jiný nemá možnost tuto akci přebrat do své země, protože je registrována pro Českou republiku,“ uvedl generální ředitel CzechTourism Rostislav Vondruška. „Francouzi to nesli s velkou nelibostí,“ doplnil prezident soutěže a bývalý ministr zemědělství Jakub Šebesta. „Slámová a ledová vína se dostávají na různé soutěže. Vždy jsou ale jen malým 'přívažkem'. Na této akci budou soutěžit jako rovný s rovným,“ přiblížil  Šebesta. Zastoupeny budou mimo jiné vzorky z Rakouska, Slovenska, Chorvatska, Maďarska i Kanady.

Pořadatelé oslovili zhruba 5 000 vinařů z celého světa, kteří se produkci slámového a ledového vína věnují. Přihlášené vzorky budou vyhodnoceny v sobotu za účasti generálního ředitele Světové vinařské organizace (OIV) Federika Castellucciho.

Podle Šebesty by soutěž měla zviditelnit zejména česká vinařství, jejichž produkce patří ke světové špičce. Festival by pak měl přiblížit tento druh vína široké veřejnosti. „Lidé mnohdy neví, k čemu ledové a slámové víno slouží. Obvykle zjistí, že je sladké a že se ho moc vypít nedá,“ uvedl. Upozornil, že jde o víno, které má vysokou gastronomickou hodnotu. Vyžaduje ale určitý servis. „Když si na konci gastronomického zážitku dopřejete 'foie gras', tedy husí játra, nebo sachr dort a k tomu stopku ledového slámového vína, pak se celkový pocit znásobuje. Víno pomáhá jídlu a jídlo naopak pomáhá vínu,“ míní Šebesta.

Ledová vína se vyrábí lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě minimálně minus šest stupňů Celsia. Jsou plná, harmonická, sladká a velmi aromatická. K výrobě se používají pozdní odrůdy jako Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Chardonnay, Sauvignon nebo Veltlínské zelené.

Podle odborníků je výroba tohoto vína riskantní. Hrozny se musí ponechat na keřích do prvních mrazů, které zajistí zmrznutí bobulí na požadovanou teplotu. Mohou tak být napadeny hnilobou, poškozeny zvěří nebo ptáky. Mezi nejznámější výrobce patří Německo, Švýcarsko, Rakousko, Slovinsko i Kanada. V Česku se s výrobou ledových vín začalo ve druhé polovině 90. let.

Podle zástupců obchodního řetězce Makro jsou slámová a ledová vína stále oblíbenější. Zákazníci je vyhledávají zejména pro slavnostní příležitosti, vánoční či novoroční oslavy.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

Pořadatelem soutěže je česká centrála cestovního ruchu CzechTourism, která tak chce posílit prestiž české gastronomie. V okolí zámku Lednice v areálu zámeckého parku ve Valticích budou moci návštěvníci ochutnat soutěžní i nesoutěžní vzorky moravských vín a kulinářské speciality Jihomoravského kraje. Představí se také regionální řemesla a na pódiích se vystřídají dětská divadélka, národopisné soubory, zpěváci i tanečníci.