Tablety od Samsungu se v Německu nebudou prodávat další dva týdny

Düsseldorf – Nové počítačové tablety Galaxy Tab od jihokorejské společnosti Samsung si Němci nebudou ve své zemi moci koupit minimálně do 9. září. Jde o přání soudu v Düsseldorfu, který se zabývá stížností americké společnosti Apple. Ta tvrdí, že tablet od Samsungu je v podstatě okopírovaný tablet iPadu od Applu. Zda je stížnost Applu oprávněná, soud rozhodne právě za dva týdny.

Pro Samsung je rozhodnutí soudu velmi nepříjemné. Příští týden se totiž v Německu koná klíčový veletrh spotřební elektroniky IFA. Samsung se snažil soud přesvědčit, aby o sporu rozhodl ještě před veletrhem. Nyní je však jasné, že na veletrhu bude v pozici firmy, nad kterou visí podezření z krádeže nápadů od svých konkurentů. Soud totiž v předběžném nálezu uznal námitky Applu, že tablet Samsung Galaxy má s tabletem iPad až příliš mnoho podobností. Ve čtvrtek si prozatím soud vyslechl argumenty obou stran.

Patentové spory se stále častěji stávají prostředkem konkurenčního boje. Tablet Galaxy totiž funguje na platformě Android od americké společnosti Google, která je v této oblasti relativním nováčkem, ovšem budí značný respekt.

Konkurenti Googlu se třesou

Rivalové Googlu se teď firmy obávají ještě více. Společnost totiž před pár dny dohodla převzetí Motoroly Mobility, kterou kupuje za zhruba 12,5 miliardy dolarů (asi 210 miliard korun). Není přitom tajemstvím, že Googlu jde především o patenty, které Motorola vlastní. Google sám jich totiž v oblasti mobilní komunikace moc nemá.

Vydáno pod