Keňa láká na přírodní krásy a nové letiště

Nairobi – Keňa láká turisty čím dál více. Počet cizinců, kteří do nejvyspělejší země na východě Afriky v prvním pololetí přijeli, vzrostl o neuvěřitelných čtrnáct procent. Cestovní ruch v Keni tak pokračuje v silném oživení po povolebním násilí v roce 2008 a následné globální finanční krizi.

V první půlce letošního roku krásy Keni nalákaly 550 tisíc turistů. Ve srovnání s předchozími roky jde o nebývalé číslo. Kromě zahradnictví a exportu čaje tak turistika patří v Keni k hlavním zdrojům příjmů. Loni tamní ekonomika vydělala 74 miliard šilinků (v přepočtu 13,5 miliardy korun). Cestovní ruch se na výkonu podílel osminou a zaměstnával devět procent obyvatelstva. Příjmy z turistiky ekonomický rozvoj země jasně táhnou. Za pololetí totiž podle předběžných odhadů stouply o třetinu a ministerstvo očekává, že za celý rok země naláká o pětinu turistů více než loni.

Turisty v zemi přitahují především přírodní parky, safari a pláže u Indického oceánu. Hlavní turistická sezona v Keni je právě v plném proudu, začíná obvykle v červenci a trvá až do října. Nejvíc turistů přijíždí z Británie, Spojených států, Itálie, Německa a Ugandy. Vláda se však nyní chce zaměřit na cizince ze zemí jako Brazílie, Rusko, Indie a Čína, kteří jsou pověstní tím, že rádi utrácejí. Pro lepší komfort už metropole v Nairobi začala rozšiřovat letiště. V příštím roce chce dokonce začít s výstavbou nového. Odbavit by ročně mělo dvacet milionů cestujících.

Keňa láká turisty (zdroj: ČT24)