Ceny paliv klesají, o 30 Kč za litr si však řidiči mohou nechat zdát

Praha – Zlevňující ropa a chaos na světových trzích přinesly českým řidičům dobré zprávy. Ceny pohonných hmot v Česku se totiž pomalu snižují. Na benzin za 30 korun si však ještě motoristé počkají. Ceny jsou stále vysoko nad třicetikorunovou hranicí i přes pokračující pokles. Například nejprodávanější benzin Natural 95 bylo možné koupit za 34,46 koruny za litr. Motorová nafta v průměru zlevnila o 37 haléřů na rovných 34 korun za litr. Nejlevněji bylo možné pořídit Special 91, a to za 33,84 koruny za litr. Nepatrně zdražil pouze plyn LPG, který se dal koupit těsně pod 17 korunami za litr. Informace přinesl Český statistický úřad.

Nedávný chaos na světových trzích přinesl motoristům dobrou zprávu. Cena ropy mírně klesla a opustila rekordní hodnoty z posledních měsíců. Zlevňování podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum souvisí s nižšími cenami ropy. „Nebýt růstu distribučních marží, tak mohl být pokles cen ještě větší,“ dodává. „V každém případě marže vůbec nejsou vysoké, protože i prodejcům a distributorům stoupají náklady,“ obhajuje ale prodejce mluvčí České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Václav Loula.

Na levný benzin si Češi počkají

Vyhráno ale zdaleka není a návrat pod magickou hranici třiceti korun za litr pohonných hmot se brzy nečeká. Z revoluční Libye dlouho postrádaná ropa navíc také hned tak nepoteče. „Myslím, že obchodníci si uvědomují, že produkce ropy z Libye se na předválečnou úroveň hned tak nedostane. Bude to trvat tak rok nebo i víc, než se situace v zemi uklidní a dodávky se plně obnoví,“ odhaduje analytik Mike Zarembski.

I tak by se u nás mohlo do konce roku zlevnit dost. Záležet bude hlavně na tom, nakolik si obchodníci budou chtít po měsících menších zisků přilepšit na maržích. „Letošní vrchol výše cen pohonných hmot je zřejmě za námi a v dalších měsících by se mohli motoristé dočkat toho, že natankují nádrž i o více než 100 korun levněji než nyní. Vše bude nyní záviset na vývoji světové ekonomiky,“ dodává analytik Jan Lener ze společnosti Broker Consulting. Nadále taky platí, že kvůli vysoké sazbě DPH se ve většině okolních států tankuje levněji.

Václav Loula:

„Bude to trošku boj mezi maržemi distributorů, poptávkou a ekonomickými výsledky firem, ale nepředpokládám, že by benzin v současné době klesnul pod 30 korun za litr.“