Inspekce uložila jednu z nejvyšších pokut za prodej nekvalitních paliv

Praha – Česká obchodní inspekce (ČOI) dnes udělila jednu z nejvyšších sankcí v historii sledování prodeje automobilových paliv. Dostala ji pražská společnost Dopravajanoušek za prodej nekvalitních pohonných hmot. Firma zaplatí 1,5 milionu korun. Pokutu inspekce uložila v červenci za prodej hmot, které firma prodávala letos v březnu na čerpací stanici umístěné v areálu nádraží Praha-Bubny. Společnost Dopravajanoušek za nekvalitní paliva dostala od ČOI už několik pokut.

Bezolovnatý benzin Super BA-95 prodávaný na čerpací stanici v areálu nádraží Praha-Bubny byl podle ČOI tak nekvalitní, že mohl poškodit motory automobilů. Společnost Dopravajanoušek kvůli prodeji nekvalitních pohonných hmot už od inspekce dostala několik pokut. Například za nedostatky zjištěné při loňské kontrole stejné čerpací stanice v areálu pražské železniční stanice Bubny obdržela firma pokutu 750 tisíc korun a letos v červnu sankci 300 tisíc. Další dvě pokuty v hodnotě 150 tisíc korun a milion korun si společnost Dopravajanoušek vysloužila za prodej nekvalitních paliv v čerpací stanici umístěné v obci Rotava na Sokolovsku.

Webové stránky ČOI:

„Benzin obsahoval vysoké množství etanolu a možná naftu. V prodávané motorové naftě byl s největší pravděpodobností přimísen benzin.“

Seznam pump, u kterých zjistila nekvalitní pohonné hmoty, inspekce pravidelně zveřejňuje na svých internetových stránkách. Vedení ČOI původně tyto informace kvůli obavám z možného porušení zákona nechtělo publikovat. Názor obchodní inspekce však změnila poté, co si ministerstvo průmyslu a obchodu nechalo vypracovat novou právní analýzu, podle které tyto informace zveřejňovat lze. Podobný názor už dříve vyslovil také ombudsman.