Bernanke trhy neuklidnil, Fed o další stimulaci bude dál jednat

Jackson Hole (USA) - Americká centrální banka (Fed) bude příští měsíc zvažovat možnosti další měnové stimulace slabé ekonomiky a zaměstnanosti. Řekl to dnes šéf Fedu Ben Bernanke na výročním sympoziu světových centrálních bankéřů v letovisku Jackson Hole ve Wyomingu. Žádné konkrétní kroky však nenaznačil, což na akciových trzích vedlo k prohloubení propadu. V projevu rozeslaném médiím konstatoval, že „oživení z krize bylo mnohem slabší, než jsme doufali“, ohledně dlouhodobého vývoje ekonomiky ale vyjádřil optimismus.

Před rokem Bernanke oznámil plán další stimulace ekonomiky pomocí nákupů státních dluhopisů za 600 miliard dolarů v rámci druhé vlny takzvaného „kvantitativního uvolňování“ (QE2). Finanční trhy nyní doufaly, že šéf Fedu naznačí něco podobného, protože největší světová ekonomika letos i přes podporu Fedu upadla prakticky do stagnace.

Americké akcie v reakci na Bernankeho projev prohloubily počáteční propad. Dow Jonesův index po zprávě ztrácel 1,6 procenta po poklesu o 0,8 procenta před projevem, později se však vrátil na předchozí úroveň. Zrychlil pokles cen ropy, posílilo však zlato, které hraje roli bezpečné investice. Dolar zpevnil a ceny vládních dluhopisů stouply, protože se zdá, že Fed k dalšímu skupování dluhopisů či k jiným formám výrazného zvyšování peněžní zásoby nepřikročí.

Fed se další umělé stimulaci ekonomiky zatím brání (zdroj: ČT24)

„Nedostál očekávání trhů. Je opatrný, je si vědom slabosti globální a americké ekonomiky, je ale jasné, že už nemá k dispozici dost adekvátních nástrojů,“ řekl agentuře Reuters hlavní ekonom newyorské firmy TD Securities Eric Green. „Nečekal jsem, že řekne něco extra velkého, což se také stalo. Největší bombou bylo to, že Fed se v září sejde na dva dny místo jednoho,“ uvedl John Canally z bostonské firmy LPL Financial.