Stovka rychlíků ČD dostane nové potahy či modernější vybavení

Praha – Větší pohodlí v rychlíkových vagonech druhé třídy připravují České dráhy. Cestující se mohou těšit na nové sedáky a koženky, které budou potažené příjemnějšími materiály, modernější okna i dveře nebo rekonstrukci záchodů. Revitalizace se týká zhruba stovky dálkových souprav a má probíhat na přelomu let 2012 a 2013. Společnost již vypsala výběrové řízení a předpokládá s cenou kolem 125 milionů korun.

Zakázka navazuje na revitalizaci 110 rychlíkových vozů různého typu, které jsou již více než z poloviny v provozu. Snaha Českých drah o obnovu vozového parku v dálkové dopravě souvisí se vstupem konkurenčních společností na trh. Nové vozy určené pro trať Praha - Ostrava v minulých dnech představil majitel firmy Student Agency Radim Jančura, který chce provoz pod značkou RegioJet zahájit v průběhu září. Konkurovat Českým drahám se chystá i podnikatel Leoš Novotný, který se svou společností Leo Express uvažuje o vstupu na trh na konci příštího roku.

Antonín Blažek, náměstek pro osobní dopravu:

„Opraveny budou sedáky a koženka bude nahrazena příjemnějšími a pohodlnějšími textilními potahy. V celém voze budou nové povrchy podlah a stěn. Okna a nástupní dveře budou vyměněny za nové, což zlepší tepelnou pohodu ve vozech především v zimním období. Velkou pozornost věnujeme rekonstrukci záchodů včetně výměny velké části jejich vybavení.“

České dráhy se na modernizaci vagonů pro dálkovou osobní dopravu soustřeďují poté, co v uplynulých letech uzavřely sérii kontraktů na obnovu regionálních vlaků v objemu téměř 15 miliard Kč. „Pokud bychom chtěli v následujícím období vyměnit všechny starší vagony, kterých ČD mají 3 000 a které jsou v průměru staré přes 30 let, vyžádalo by si to investice ve výši zhruba 150 miliard korun,“ řekl mluvčí společnosti Petr Šťáhlavský.