Novelu o daních tlačí starostové dopředu, Praha a spol. protestují

Praha – Návrh novely zákona o rozpočtovém určení daní, kterou připravuje ministerstvo financí, začali podporovat starostové většiny měst a obcí v celé zemi. V případě schválení by totiž novela všem městům do 150 tisíc obyvatel zajistila vyšší příjmy. Naopak čtyři největší města – Praha, Brno, Ostrava a Plzeň – by v rámci přerozdělování o část dosavadních peněz přišla.

Pod jednostránkový dopis, který souhlasí s novelou zákona o rozpočtovém určení daní, se jen v Plzeňském kraji podepsaly desítky starostů. Ne všechna města a obce ale novelu zákona podporují. Například představitelé Kdyně se k novele staví odmítavě, a to i přesto, že by podle ní obdržela navíc až o 19 milionů korun. „Musí se zjednat model, který je do budoucnosti udržitelný pro stát, protože to nejhorší, co se může stát, je každoroční obměna těchto modelů,“ uvedl místostarosta města Vladislav Vilímec.

Podle ministerstva financí je takto připravená změna, která zajišťuje obcím většinu příjmů, udržitelná. Budoucnost prý nemá současný systém, který ministerstvo nepovažuje za spravedlivý, protože jsou v něm preferována čtyři největší města. „Pánové v Praze a dalších třech městech se prostě musí uskromnit tak, jak my se musíme uskromňovat 20 let,“ sdělil starosta Chudenic David Klíma.

Rozvoj měst
Zdroj: ČT24

Velká města by tak se schválením novely přišla o stovky milionů korun. Například Plzeň má aktuálně ze sdílených daní 3 miliardy 400 milionů. Pokud by ministr financí změny v přerozdělování prosadil, pro město to znamená o 900 milionů menší obnos. Podle primátora Martina Baxy prý navíc nejde pouze o samotnou Plzeň, ale i celý západočeský region. „Budeme omezovat služby například v dopravě, zásadní dopady to bude mít pro kulturu, sport nebo sociální služby,“ dodal náměstek primátora Martin Zrzavecký.

Primátoři čtyř zmiňovaných měst proto ve čtvrtek hledali zastání u premiéra Petra Nečase. Ten nyní vyžaduje, aby šéfové magistrátů co nejrychleji zpracovali podklady s konkrétním výčtem dopadů, které by změny v přerozdělování daní znamenaly jak pro samotná města, tak pro jejich regiony. Návrh novely zákona o rozpočtovém určení daní teď prochází připomínkovým řízením a ke schvalování by se podle ministerstva financí měl dostat ještě letos. Pokud bude schválen, měl by začít platit od roku 2013.

Reportáž Jana Dvořáka a Mirky Vildové (zdroj: ČT24)