Češi slyší na vábení alternativních dodavatelů energie

Praha – Energetickým gigantům v poslední době přibývá konkurence, která klientům nabízí nižší výdaje za elektřinu a navíc pocit, že jde o energii z obnovitelných zdrojů. Noví obchodníci na energetickém trhu nabízející 10–15procentní ušetření za dodávky elektřiny. Stále více Čechů tak přichází na chuť levnému proudu ze slunečních, větrných, plynových nebo vodních elektráren.

Poskytování energie z alternativních zdrojů má hned několik výhod. Nakupuje se přímo od nezávislých výrobců a odpadají náklady spojené s mezitransakcemi, energetická burza velkoobchodníků zde navíc přestává mít určující vliv. Firmy mají nižší marže a na slevy zákazníci slyší. Například pražská technologická firma Sprinx Systems si tak částku na faktuře za proud mohla snížit téměř o deset procent. „My jsme si vybrali nového dodavatele v rámci našeho výběrového řízení, protože jsme chtěli optimalizovat náklady na elektrickou energii,“ dodal manažer společnosti Jaromír Holub.

Změna dodavatele elektřiny navíc nepředstavuje obtíž ani pro domácnosti. V současnosti po ní sahají desítky tisíc lidí měsíčně. „Na jedné straně takovýto alternativní operátor může ušetřit na tom, jaké má náklady. Na druhou stranu jde o to, jakou dobu bude schopen takovéto ceny poskytovat,“ uvedl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček.

I když však zákazník nakoupí elektřinu z obnovitelných zdrojů, není jisté, zda šetrnou energii ve své síti bude skutečně mít. Na rozdíl od dodavatelů totiž síť pro převod energie neroste, a tak může jít mnohdy o symbolickou úlitbu zákazníkům. „Ty zdroje jsou připojeny do veřejné sítě, tam se obrazně ta elektřina míchá, nelze to oddělit. Je to jen papírová deklarace, že odebíráte jiný druh energie,“ dodal místopředseda Energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček.